27.10.2017


Хроника Сајма књига, 5. данПредстављене књиге:
 
О адмиралу Ернесту Трубриџу и Србима, херојима америчке војске
 
Већ дуже време, обавезан део издаваштва МЦ „Одбрана“ чине дела и теме којих се други или нису досетили, или су ређе заступљени у нашој историографији и публицистици. То је случај и са две данас представљене књиге – „Срби, амерички ратни хероји“ Душана Бабца, издање МЦ „Одбрана“, и „Заборављени адмирал сер Ернест Трубриџ, изводи из дневника 1915. – 1919.“, прирећивача Милоша Шаренца, саиздаваштво МЦ „Одбрана“, Радио Телевизије Србије и амбасаде Велике Британије.
 
Промоцији је присуствовао министар одбране Александар Вулин, а пуковник Стевица Карапанџин, директор МЦ „Одбрана“ у свом обраћању је истакао: „Сећамо се свих наших савезника, руских, француских, британских и других савезничких мисија. Отуд је било природно да се у Србији коначно појави књига о помало заборављеном адмиралу Трубриџу. Такође, прошле године је наш дугогодишњи сарадник Душан Бабац објавио дело о Србима, официрима у руској војсци до 1917. године, и ту је копча са књигом коју данас објављујемо – наши сународници су из свих својих крајева, вођени муком, ишли у друге земље и делове света, па су се тако многи од њих нашли и у Сједињеним Државама.“
 
За Драгану Марковић, уредницу издања МЦ „Одбрана“, Душан Бабац, аутор књиге о Србима херојима америчке војске, је неко ко спада међу оне што су обукли кошуљу срећног човека и свој хоби претворили у изванредан креативни посао: „Сакупити 220 биографија америчких Срба  био је велики подвиг. Ова тема и биографије нису никада до сада систематизовани. Аутор је књигу посветио сваком Србину војнику, ма коју униформу носио.“
 
Историчар Миле Бјелајац, рецензент књиге, подсетио је на то да су Срби многе униформе носили, америчке, руске, француске, канадске, али да су често били неправедно запостављени у сећањима тих држава: „Било је тужно видети да на обележавању годишњице искрцавања у Нормандији нема српске заставе, али је зато било застава оних који су се борили против савезника – Хрватске и Немачке. Иако су се многи Срби тада искрцали заједно са осталим савезничким војницима. Плоча у Дому Инвалида у Паризу која сведочи о нашем доприносу такође је била уклоњена, у време кад је о нама грађена искључиво црна слика за потребе геополитике. Исто је било и са плочом на месту потписивања примирја.“ Блејајац је изнео и неке конректне резултате истраживања Душана Бабца – на хиљаде Срба, почев од Ђорђа Шагића/Џорџа Фишера је носило америчку униформу, храбро. Било је ситуација да су се сународници налазили на различитим странама сукоба које је водила америчка војска, на пример у америчком грађанском рату. У овој књизи се налазе само они одликовани највишим америчким одликовањима, а међу њима је 15 адмирала и генерала. Више Срба је служило и у канцеларијама америчких председника.
 
„Зато ће ова књига много значити нашим људима који живе у САД“ , рекао је Бјелајац.
 
Сам аутор, Душан Бабац је изричит: „Синопсиси у документима која прате свако одликовање су као неки филмски сценарији класичног Холивуда, они детаљно описују дела због којих је неко одликован. Али у класичном Холивуду кад се говори о војсци постоји подела припадника те војске, на неке Италијане, Латиноамериканце, Ирце, итд. Нигде нема ниједног Србина. А подвизи које су наши људи изводили су попут оних у највећим америчким филмовима. Ово је време у коме су чињенице потиснуте, занемарене, у коме се барата уверењима, мишљењима. Ја сматрам да чињенице морају бити главне. У овој књизи су само оне, чињенице, нема митоманије. Документа су ту. Зато нека она послужи као мало средство за промоцију нас као народа.“
 
Друга представљена књига, дневничке белешке адмирала Трубриџа, заједнички су пројекат МЦ „Одбрана“, РТС, и амбасаде Велике Британије. Снежана Зарић са РТС је рекла да је реч о пројекту који се десио случајно – током истраживања и рада на филму 'Срби на Крфу', сазнала је за дневнике овог британског војсковође у Лондону, а онда, зхваљујући његовој породици, видела да је реч о човеку који је одликован бројним српским ордењем па се запитала чиме је он то Србију задужио.
 
„Сада, захваљујући истраживању, знамо“, казала је Зарићева одајући признање приређивачу. „Дневник који се иначе бави периодом од 1915. до 1919. године, је био делом у рукопису, а делом откуцан на писаћој машини. Све то је требало прочитати, разумети, приредити.“
 
Зарићева је додала да је реч о особитом искораку – адмирал Трубриџ је умео да ода признање српској војсци али и да буде жесток критичар, који није штедео ни нас а ни савезничке мисије. Приређивач, историчар Милош Шаренац, каже да је књига због тога несумњиво помало контроверзна и да само њено објављивање показује храброст свих учесника у пројекту:
 
„Адмирал Трубриџ је знао да буде жесток критичар. Али, сматрамо да је ово пут којим наука дефинитивно напредује.“
 
Промоција је била добра прилика да се најави издавање некада чувеног часописа „Ратник“.
 
Промоцији је присуствовао министар одбране Александар Вулин. Министар Вулин је потом гостовао на трибини МЦ „Одбрана“ о војној неутралности, заједно са генералом Миланом Мојсиловићем, вд помоћника министра за политику одбране, Бранимиром Филиповићем, помоћником министра спољних послова за безбедносну политику, и Бранком Ракићем, професором међународног права на Правном факултету у Београду. 
 
Трибина: Војну неутралност брани јака војска 
 
Министар одбране Александар Вулин учествововао је данас на трибини „Војна неутралност“, коју је организовао Медија центар „Одбрана“ на свом штанду Београдског сајма на Међународном сајму књига. 

На трибини су, такође, учествовали и в.д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, помоћник министра спољних послова амбасадор Бранимир Филиповић, професор др Бранко Ракић са Правног факултета, а модератор трибине био је капетан Александар Петровић.

Министар Вулин је, том приликом изјавио да је политика војне неутралности трајно и темељно опредељење државе Србије.

- Председник Републике Србије и врховни командант војске Александар Вучић веома темељно ради да се наша војна неутралност разуме и прихвати на свим тачкама света. И за такву политику ми имамо поштовање, али да би таква политика била могућа, потребно је да имамо снажну војску, потребно је да имамо војску која је снажан одвраћајући фактор и за кога сви разумеју и знају да се не исплати нападати Србију, и да би цена агресије на Србију и на њену војску била једноставно превисока  - нагласио је инистар Вулин.

Управо због тога, према речима министра одбране, државно руководство Србије, на челу са председником Републике Александром Вучићем интензивно ради на побољшању атеријалног положаја припадника Војске Србије.

- Очекујем, не само повећање плате, не само повећавање дневница, не само повећавање материјалнх надокнада, већ и, врло брзо, излазак са пројетком масовне стамбене изградње, која ће за све припаднике безбедносног сектора омогућити да имају кров над главом и да њихове породице буду збринуте и исгурне, а онда ће и они бити и сигурни и збринути и поносни. Србија има као свој циљ, као своју политику и као своје трајно опредељење политику војне неутралности и за то јој је потребна снажна, организована и задовољна војска – поручио је министар Вулин.
 
Застава Филм и историја мултимедијалне наставе у војним школама
 
У неколико деценија   постојања, Застава Филм је направио на стотине филмова и телевизијских прилога, а многи од њих су били награђивани на многобројним фестивалима. Међутим, ова филмска кућа је имала и друго поље рада – радила је наставне филмове коришћене у обуци старешинског кадра и војника. Иако стручни, ови филмови су и данас веома   атрактивни не само за струку већ и за истраживаче који се баве повешћу наше војске, али и ширу публику. Зато је пети дан наступа ЗФ на Сајму књига био резервисан за четири кратка наставна филма. Филмови су били намењени обуци алпиниста, пилота на чувеном „Супер Галебу“, скијања, и свим јединицама укљученим у извођење поморског десанта. 
 
Email