27.10.2017


Отварена изложба "Маутхаузен 106621"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба слика и цртежа Милоша Бајића „Маутхаузен 106621“.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Поздрављајући присутне, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин подсетио је да је пре тачно пола века, на овом истом месту, у тадашњој Галерији Дома Југословенске народне армије у Београду премијерно представљена изложба слика из циклуса великог формата „Маутхаузен 106621“ аутора Милоша Бајића.

–Тих дана Београд је имао прилику да се упозна са 15 аутентичних цртежа насталих у време заточеништва Милоша Бајића у логору Маутхаузен 1944. и 1945. године. На изложби су били представљени и радови из 1966. и 1967. године, настали на основу аутентичних радова, рекао је директор Медија центра „Одбрана“, нагласивши да су  симболичним називом „Између каменолома и крематоријума“ 14 слика и четири цртежа указивали на страхоту и голготу страдања.

Пуковник Карапанџин захвалио је Војном музеју из Београда, Савременој галерији из Зрењанина и Суботице и галерији „Рајко Мамузић“ из Новог Сада што су омогућили  публици „да сведочанство једног времена погледа кроз визуру изложбе Милоша Бајића“.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Страхоте логора син Милоша Бајића, Дарко Бајић, видео је само на цртежима и сликама, јер његов отац о томе није хтео да говори. Из његових дела Дарко је покушао да разуме како је његов отац успео да преживи пакао логора.

– Мислим да га је та линија, ти цртежи, којих је кришом нацртао преко 150, и који су обележили читав његов опус, одржали у животу, рекао је Дарко Бајић, напомињући да су цртежи сачувани захваљујући Милошевим пријатељима, који су испразнили једну боцу против-пожарног апарата и у њу скривали цртеже и сва битна документа која су желели да сачувају.

Иницијативом породице Милоша Бајића, 2016. године започела је реализација интернационалног пројекта „Маутхаузен”, који осим документарног филма о страдању народа у логорима током Другог светског рата, садржи и део посвећен обележавању пола века од премијерног приказивања изложбе Маутхаузен 106621.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Изложбом „Маутхаузен 106621“  у Великој галерији Дома Војске Србије представљен је избор цртежа и слика из циклуса „Маутхаузен“, док је публикација својеврсни репринт издања из 1975. године, уз додатак изабраних цртежа из заточеништва доспелих до аутора након ослобођења.

Након отварања изложбе, премијерно је приказан део филма „Маутхаузен 106621“, аутора Дарка Бајића, на коме је почео да ради пре готово пола века и у коме је покушао да прикаже живот свог оца и његових другова у Маутхаузену.

Сви заинтересовани поставку могу погледати до 27. новембра 2017. године.
 
Email