27.02.2013


Нова изложба у Малој галерији Дома ВојскеУ Атријуму Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба „Сопоћанска виђења“. Реч је о уметничким делима учесника 37. сазива ликовне колоније, која је одржана почетком јула прошле године у близини манастира Сопоћани. Изложбу је организовао Медија центар „Одбрана“ у сарадњи са Културним центром „Нови Пазар“.

На отварању изложбе говорили су директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, уредница ликовног програма Културног центра „Нови Пазар“ Амра Хоџић Јејна и историчар уметности и ликовни критичар Љубица Јелисавац Катић.

„Сопоћанска виђења су једна од најстаријих и најзначајнијих ликовних колонија у нашој земљи“, тим речима потпуковник Марковић представио је ауторе изложбе, а потом је најавио и предстојеће програме у галеријама Дома Војске – изложбу цртежа Моме Капора и фотографије Надежде Петровић из ризнице Спомен-збирке „Павла Бељанског“.

„Ликовна колонија има неоспорну важност у култури целог региона. Зато манифестацију у последњих неколико година финансира Министарство културе Републике Србије, што је веома олакшало целу организацију изложбе“, објаснила је Амра Хоџић Јејна из Културног центра „Нови Пазар“ и истакла да јој је велика част што је изложба отворена баш у Дому Војске.

Збирка колоније броји 450 дела уметника различитих сензибилитета, а на изложби су представљена остварења осморо аутора. То су Ивона Плескоња, Лепосава Милошевић Сибиновић, Ана Кнежевић, Љиљана Шуњеварић Арбајтер, Милорад Младеновић, Хелга Горан, Зоран Таировић и Емир Чоковић. О уметницима понаособ говорила је Љубица Јелисавац Катић, селектор изложбе. „Хтела сам да покажем да колоније нису превазиђена ствар, без обзира на то што их је све мање и што се у њих слабо улаже. Зато сам поносна на организацију колоније, а посебно на ауторе“, рекла је госпођа Јелисавац Катић.

Изложба ће бити отворена до 13. марта, сваког дана осим недеље, од 11 до 19 часова. Улаз је слободан.

Email