14.07.2017


Отворена изложба "Светлост, сенке и одсјаји"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Изложба „Светлост, сенке и одсјаји“, уметника Бранка Маравића, отворена је данас у Малој галерији Дома Војске Србије. Поставка обухвата ретроспективу двадесетпетогодишњег стваралаштва мултимедијалног уметника коју чини 21 рад у техникама пастел и уље.

Посетиоци су имали прилику да уживају у посебном програму, приређеном у Свечаној сали Дома Војске, који је обележила модна ревија уникатно дизајнираних одевних предмета и аксесоара и концерт наполитанске, староградске, руске и филмске музике, на коме је аутор приказао и свој раскошни певачки таленат, уз клавирску пратњу маестра Ференца Ковача.

У поздравној речи, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевице С. Карапанџин, рекао је да је сарадња, коју та установа остварује са различитим институцијама науке, културе и   уметности, као и са појединим уметницима и ствараоцима, учинила да Галерија Дома Војске Србије постане референтно место у којима се баштини и промовише како историјско уметничко наслеђе, тако и савремени токови и правци у уметности и култури.

- Поред неговања ликовне уметности, која је у највећој мери заступљена у нашој Уметничкој збирци, напоменућу да Уметничка збирка Дома Војске Србије у свом фундуси броји преко 1.500 предмета, најеминентнијих аутора који су стварали током друге половине 20. века на тлу некадашње Југославије, рекао је пуковник Карапанџин  и додао да  изложба коју данас отварамо представља спој ликовне и примењене уметности, уз примесу музичког сегмента, који говори о мултимедијалности читавог пројекта.

Он је подвукао да је све споменуто сједињено је у једној личности, у једном човеку – Бранку Маравићу, а да су у изложбу уткани лични интимистички осећаји и емоције које лако проналазе пут до нас – као крајњих посматрача.

О Маравићевом уметничком опусу говорио је историчар Михајло Глигорић, који је и отворио изложбу која ће у Малој галерији трајати до 29. јула.

Бранко Маравић је рођен 1970. године у Београду. Члан је Међународне групе експерата ECPD, за тему интегративне заштите културно-историјског наслеђа Југоисточне Европе.
Email