05.06.2017


Отворена изложба „Српска африкијада: 1916–1919“КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Српска африкијада: 1916–1919“,коју су приредили Управа за односе са јавношћу Министарства одбране, Медија центар „Одбрана“ и Издавачка кућа „Клио”.
 
Изложба је замишљена као културна манифестација у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, али и као прилика да широј публици буде представљен живот српске војске и цивила у Северној Африци. Њихов сусрет са Африком није приказан само кроз голе чињенице, оскудне податке или добро познати наратив о егзилу и страдању, него и кроз сведочења савременика – познатих и мање познатих ликова „африкијаде“.
 
На отварању изложбе говорили су начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић, главни уредник Издавачке куће „Клио” Зоран Хамовић и председник Управног одбора Историјског музеја Србије историчар Милош Ковић.
 
Према речима капетана бојног брода, ратници који су били у Мароку, Алжиру и Тунису заслужују да сећање на њих не избледи.
 
- То настојимо не само због генерације која је далеко боље памтила Други светски рат, него која памти и Велики рат када је херојска Србија уписана златним словима у историју, поручио је капетан бојног брода отварајући изложбу.
 
Историчар Милош Ковић подсетио је присутне на историјске податке откуд српска војска у Африци, и рекао да је „потребно да се сећамо да бисмо заиста били њихови потомци“.
 
- Треба да се сетимо тих људи, да размислимо о нашој националној историји и да поставимо себи питање ко су они били. Када то схватимо онда ћемо бити њихови потомци, јер је потребно да делимо њихове идеале, рекао је Ковић.
 
На то да је изложба изузетно важна указао је главни уредник Издавачке куће „Клио” јер шаље поруку да „нема ниједне ситуације која не може да нас оплемени и да нам укаже да после свега ипак долази душевно просветљење и поновно успостављање онога што ми јесмо“. 
 
У реализацији изложбе помогли су – експонатима, материјалима и техничком подршком – Историјски музеј Србије, Музеј позоришне уметности Србије и Народна библиотека Србије, а концепт изложбе осмислили су Зоран Симјановић, Дуња Душанић, Маријана Дујовић и Данило Шаренац. У настојању да се посетиоцима изложбе пружи прилика да судбинама људи који су боравили у Северној Африци приступе с оном пажњом коју би посветили јунацима најузбудљивијих прича, посебан простор је дат њиховим приватним записима- дневницима, писмима, дописницама, личним и породичним успоменама, фотографијама и сећањима.
 
 
Поставку, која ће трајати до 17. јуна, пратиће стручна вођења, а током трајања изложбе биће представљено репринт издање „Српска Африкијада 1916-1919“, као и књига „Смиље и сумпор“ Дуње Душанић и Данила Шаренца и „Пут у Сарајево“ Џона Рола.
 
 
 
Email