11.05.2017


Отворена изложба цртежа Јавора РашајскогКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба цртежа Јавора Рашајског, која је плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и Градског музеја Вршац у оквиру манифестације „Музеју Србије десет дана од 10 до 10“.

Изложбу чини избор од тридесетак цртежа, а поставку прати богат каталог са текстом Дејана Ђорића.

Отварајући изложбу, књижевник и ликовни критичар Драган Јовановић Данилов истакао је да је Рашајски цртач фигуративне вероисповести, а да његови цртежи прате ентитете чудесног и метафизичког. У његовим визуелним есејима, додао је Данилов, он невидљиво доводи у опсег видљивог у својеврсном психоаналитичком путовању у заумни простор.

Говорећи о значају поставке, начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић нагласила је да изложбу чине две целине, односно цртежи из раније фазе уметничког опуса, и новија фаза у којој се очитавају другачији медији у стваралачком изразу.

Директор Градског музеја Вршац Звонимир Сантрач изразио је захвалност Медија центру „Одбрана“ на досадашњој успешној сарадњи, а глумица Рада Ђуричин осврнула се на пријатељство песника Васка Попе и Јавора Рашајског, чија су уметничка сведочанства дела која су један другом посветили - портрет Васка Попе и песма „Јавор Рашајски“.

Јавор Рашајски је рођен у Вршцу 1946. године. Академију за ликовне уметности завршио је у Београду 1975. године у класи професора Зорана Петровића. Активно излаже од 1982. године. Урадио је или илустровао преко осамдесет књига, од којих су шест ауторске из области орнитологије, а из исте области има више од двадесет научних радова.

Радећи на књигама, награђен је два пута првом наградом на Међународном сајму књига у Београду 2002. и 2004. године, а 2007. добио је Високу награду румунске Академије наука и уметности за ауторску књигу „Птице Баната“. Град Вршац доделио му је Октобарску награду 1998. и 2004. године. Члан је Матице српске и УЛУС-а. Директор Градског музеја Вршац био је од 2000. до 2004.

Изложба у Малој галерији Дома Војске биће отворена до 31 маја 2017. године.
 
Email