05.05.2017


Отворена изложба ,,Омаж Милану Комненићу - У одбрану слике“КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске отворена је изложба ,,Омаж Милану Комненићу - У одбрану слике“у организацији Медија центра ,,Одбрана“ и Фондације „Плаво“ .
 
Публици је представљено 17 капиталних дела великих сликара којима је познати српски есејиста, песник, преводилац, ликовни критичар, политичар и уметник духа Милан Комненић посветио значајан део свог истраживања. Многобројни љубитељи Комненићевог стваралаштва, али и сликарског опуса представљеног на изложби, вечерас су имали прилику да први пут у Београду виде између осталих и дела ,,Лепотица дана“ Љубе Поповића и велики диптих Миодрага Дада Ђурића који је за ову прилику допремљен из Њујорка. Уз поменуте ауторе на изложби су представљена и дела великог формата Петра Лубарде, Воје Станића, Петра Омчикуса, Косе Бокшан, Тодора Стевановића, Ксеније Дивјак, Љубодрага Јанковића Јалета, Мира Главуртића, Станка Зечевића, Љубице Мркаљ, Владимира Дуњића, Драгана Вука Рачића, Милана Туцовића, Раше Тркуље и Бранислава Марковића.

 Испред Медија центра "Одбрана" многобројну публику поздравила је потпуковник Биљана Пашић. Она је изразила задовољство због остварене сарадње Фондације "Плаво" и Дома Војске Србије и искористила прилику да присутне госте позове да буду део манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, у којој ове године учествује и Медија центар "Одбрана",а који је припремио богат излагачки садржај са све оне који ће посетити галеријски простор Дома Војске у периоду од 10. до 20. маја.

Аутор поставке је историчар уметности Никола Кусовац, који је на отварању говорио и о изузетном значају Комненићевог есејистичког рада, посебно кад је реч о оцени значајнијих сликарских дела. Иако није било сликар по вокацији, Комненић је добро разумео сликаре и њихово прегалаштво. Слику не треба објашњавати умом, него срцем, говорио је Комненић и тога се у својим приказима сликарског умећа и држао. 

О пријатељству сликара и Милана Комненића говорио је и Милан Туцовић, сликар чије је дело приказано на изложби.

Изложба ,,Омаж Милану Комненићу - У одбрану слике“ отворена је до 31. маја у Великој галерији Дома Војске Србије.
 
Email