07.04.2017


Отворена изложба "MOMO, PAR LUI MEME"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Мало је оних који за живота постану легенде, а ту тако ретку привилегију имао је Момо Капор, најбољи писац међу сликарима и најбољи сликар међу писцима, о чијем је животу и раду, уочи његовог 80. рођендана, вечерас, у Дому војске Србије, отворена изложба "Момо Капор њим самим".

Још једном се показало да је све у вези са овим вечитим младићем наше културне сцене и сарадником магазина "Одбрана" из времена бомбардовања - догађај. Наиме, изложба за коју можемо захвалити Задужбини "Момчило Момо Капор" и Медија центру "Одбрана", отворена је у присуству  Владана Вукосављевића, министра културе Србије, дипломата, бројних стручњака за ликовну уметност, и поштовалаца дела великог уметника. Поздрављајући присутне, Љиљана Капор, уметникова супруга је нагласила да концепт изложбе није случајно одабран: "Момо је пишући о другима и сликајући друге заправо ставио целу своју биографију, ставове, на увид." 

Министар културе Републике Србије, Владан Вукосављевић, подсетио је на све оно по чему је он лично памтио Капора - на његове емисије на радију "Радио Београд 202" којима је овдашњој публици приближавао једног Окуџаву, и многе друге чија су се имена овде ретко чула: "Човек невероватног дара и рененсансне природе, Петар Пан наше културе у најбољем смислу те речи, често је пред собом имао разне Капетан Куке које је увек побеђивао. Био је често оспораван од разних, што талентованих што квазиталентоваих писаца које ми данас више и непамтимо, за разлику од њега."    

И заиста, може се рећи да је вечерас отворена изложба прави излог те богате природе, почев од фотографија са родитељима, позивног писма ликовне академије да дође и полаже пријемни испит, преко школских књижица и индекса студија, раних радова који до сада углавном нису излагани. Бели се нежни ат на некој обали, ухваћен у оку уметника негде 1956. године, кад је он био тек млади студент Ликовне академије у Београду. Ту су и његови њујоршки цртежи, плакати за изложбе у овом најважнијем центру културе на свету. Јер, као што то рече пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра "Одбрана": "Изложба је замишљена као ликовно путовање кроз три најважније тачке у његовом животу - Сарајево, Њујорк и Београд."  

Никола Кусовац, наш велики стручњак за ликовну уметност и конзервацију, додао је још грумен злата за овај портрет, приповедајући о једном путовању са Капором у Хиландар, када је тај један дан у овој светињи био довољан великом писцу да напише своју најбољу књигу, "Хронику изгубљеног града". "Слушајући монахе и запиткујући их, он је урадио оно што је научио од свог ментора Недељка Гвозденовића на Ликовној академији-да одвоји важно од небитног. Зато писац Капор заправо дугује сликару Капору, а то се види и у његовим књигама", рекао је Кусовац. Како год, једна изванредна изложба позива грађане да виде ко је био Момо Капор и шта је радио у белом свету, пре него што је његов круг на Ади Циганлији постао обавезна рута за све. 

Сви заинтересовани грађани биће у прилици да погледају изложбу до 27. априла 2017. године у Великој галерији Дома Војске Србије.
    
 
Email