10.03.2017


Отворена изложба "УМЕТНИЦИ АКАДЕМИЦИ из колекције Павла Бељанског"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Павле Бељански, дипломата и колекционар, и шеснаест уметника чланова САНУ, од вечерас поново гостују у Великој Галерији Дома Војске Србије, а љубитељи добре слике и скулптуре ће ту моћи да их виде до 1. априла. Вечерас је, наиме, отворена шеста по реду изложба дела из сјајне колекције овог пријатеља уметника.   Овога пута, представљају се уметници чија су дела заступљена у збирци, а који су временом постали чланови Српске Академије наука и уметности. Зора Петровић, Љубица Цуца Сокић, Милан Коњовић, Марко Челебоновић, Недељко Гвозедоновић, Ристо Стијовић, Стојан Аралица, Пеђа Милосављевић, Љубомир Ивановић, Иван Табаковић, Мило Милуновић, Јован Бијелић, Сретен Стојановић, Иван Радовић ... Ту је и неки другачији, ранији Лубарда, пре његове „Фантастичне звери“ и других дела по којима је препозантљив, са чистом фигуром али и добро знаним потезом пуним страсти.

„Ова изложба је доказ наше посвећености сарадњи са грађанством током седам деценија континуитета Велике Галерије Дома Војске Србије“, рекла је ппук Биљана Пашић, поздрављајући присутне. Изражавајћи задовољство због још једног успешно оствареног културног догађаја, она је нагласила да је изложба већ сврстала Дом Војске у врх културних програма ове године.  „Многи од ових уметника излагали су током тих седам деценија у овој галерији“, подсетила је ппук Пашић.

Јасна Јованов, директорка Спомен збирке Павла Бељанског,   истакла је да је ова колекција данас потпуно заокружена, али да стално намеће размишљање о неком новом углу на који се њена дела могу представити. Овога пута, избор је пао на уметнике -  чланове САНУ.  „Ове године обележавамо шест деценија од оснивања збирке, али и пола века од оснивања Уметничког савета Галерије САНУ“, рекла је Јованов отварајући изложбу. Наиме, оснивање Уметничког савета Галерије САНУ покренуо је Недељко Гвозденовић, а поред њега, тиме су се бавили и Пеђа Милосављевић, Љубица Цуца Сокић. Све аутори чија су важна дела много раније постала део збирке „Бељански“. Јер, Павле Бељански је, како је то рекла Јасна Јованов, био не само дипломата од формата већ и личност веома рафинираног осећаја за уметност, знао је да одабере слику и веровао је да треба помоћи младе ауторе. „А сви ови аутори, у тренутку кад су њихова дела била купована за збирку, још су били млади, недовољно потврђени, још су се морали борити за егзистенцију“, рекла је Јованов.

Душан Оташевић, директор Галерије САНУ, био је јасан у вези са значајем нове изложбе у Великој Галерији: „У временима када површност и меркантилизам потискују духовност, сваки овакав догађај је празник. Без уметности, идентитети народа су нарушени“.
Email