03.03.2017


Отворена изложба "45 паклених ноћи над Београдом"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Распукло небо од ватре и метала, димова и ужаса. Подсећа на чувени стих Преверове „Барбаре“  - „...Под кишом канонада огња, крви и челика..“ Све пршти од дејствовања противавионаца, НАТО авијације, а небо постаје скуп отровних облака.    То је Београд у пролеће 1999. године, у оку и окулару Томислава Петернека, великог уметника фотографије, чија је изложба „45 паклених ноћи над Београдом“ данас отворена у Малој Галерији Дома Војске Србије. 

На изложби су најзначајнији догађаји који су обележили НАТО агресију 1999. године на нашу престоницу – од првих бомби, преко гађања бившег ЦК (данас тржни центар Ушће), РТС, Генералштаба и Министарства одбране, обарања „невидљивог“ Ф 117, обарања других пројектила, до гађања рафинерије у Панчеву, резервоара за бензин код Хиподрома, обарања Ф16, крстарећих пројектила, итд. Потпуковник Биљана Пашић је, отварајући изложбу, подсетила да је реч о исечцима борбе и живљења, сликама херојства народа и војске, које терају да се погне глава са пијететом због оних који нису преживели овај рат.

 „Ових 24 догађаја на фотографијама  су мрачна слика збитија што ће обележити и генерације које долазе. И које намеће дилему важи ли још она реченица патријарха Германа -  опростити али не и заборавити“, рекао је о изложби историчар уметности Душан Миловановић, подсећајући на чињеницу да је агресијом НАТО пакта на СРЈ апсолутно погажено међународно право, Женевске конвенције привремено укинуте, а на грађане Србије отворена нова сезона лова и они смештени у категорију планетарних парија.  

Сам аутор, Томислав Петернек, искористио је прилику да подсети да су многи у свету видели изложбу, укључујући ту и градове из којих су на нас те 1999. године полетали авиони. Захваљујући се  Медија центру „Одбрана“ и Војсци Србије, Петернек је додао још нешто:

„Кад се буде завршила, ова изложба остаће Министарству одбране, ја је поклањам. Јер, она њима и припада, и  ту ће бити трајно сачувана као сведочанство.“
 
 
Email