17.02.2017


Отворена изложба "Скулптура у служби историје"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Медија центар „Одбрана“ и Народни музеј у Београду представили су данас у  Великој галерији Дома Војске Србије заједнички пројекат – изложбу „Скулптура у служби историје”, аторке Вере Грујић, која је отворена поводом Дана државности Републике Србије.
 
Обраћајући се у име домаћина, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана”, подсетио је на то да сарадња са Народним музејом траје 15 месеци, да је ово трећа заједничка изложба, а планирано је у септембру и четврто гостовање.
 
На изложби „Скулптура у служби историје”, како је рекао, представљени су портрети владара, хероја, али и сцене везане за одређене националне историјске догађаје. Изложена су дела домаћих, али и иностраних аутора, а један од њих је чувени италијански вајар Енрико Паци, који је израдио портретну бисту кнеза Михаила Обреновића. Уједно, он је и аутор првог монументалног коњаничког споменика кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу Републике.
 
– Ми, припадници Медија центра „Одбрана” своју мисију градимо на ставу да се култура, традиција, вера и етика по значају не смеју одвајати од авиона, хеликоптера, тенкова и хаубица. Стога себе сматрамо веома добро наоружаним делом система одбране, али оним оружјем којим се искључиво гради мир унутар војниковог бића. То је онај мир, који, када заживи у души, шири се и ван граница индивидуалног, што је у самој сржи наше војничке традиције – истакао је пуковник Карапанџин.
 
О поставци је детаљније говорила мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду. Она је истакла да су изложена 34 одабрана остварења знаменитих уметника, почев од Јозефа Клеменса, Енрика Пација, Јоаниса Кососа и Јозефа Кранеа, преко чувених Петра Убавкића, Ђорђа Јовановића, Симеона Роксандића, Томе Росандића, Јана Коњарека, Рудолфа Валдеца, Драгомира Арамбашића, Јована Пешића, Пашка Вучетића, закључно са Иваном Мештровићем. Дела су настала у распону од 1877. до краја Првог светског рата и својеврсна су сведочанства историјске прошлости Србије и њеног преображаја у модерну европску државу ослобођену источњачког деспотизма.
 
– Ова изложба није само прилика за уживање у уметничким делима. Реч је о поставци која нам даје увид у шири аспект значаја протеклих историјских збивања чији су токови резултирали не само стварањем српске државе него су јасна верификације њене неприкосновене статусне државности – истакла је мр Бојана Борић Брешковић и захвалила се Министарству културе Републике Србије без чије подршке не би било могуће остварење овог културног пројекта.
Изложбу је отворио генерални секретар председника Србије, Недељко Тењовић, рекавши да су скулптуре које окружују посетиоце не само сведоци о изузетности стваралаца који су их даровали свету, већ и националног полета и заноса, који се пробудио у народу после ослободилачких ратова.

– Бићу субјективан у оцени и рећи да ова поставка веома добро комуницира са посматрачем. Немогуће је да вам Краљевић Марко на Шарцу не украде поглед, или монументално попрсје Бановић Страхиње. Ипак, има овде и лирске истанчаности и симболике. Док гледате вешто дочаране емоције и стања приказаних анонимних субјеката, који надилазе сопство и прерастају у колективни израз. Као пример, то су скулптуре „За отаџбину“, „Српски војник“, „Напуштена“. Зар се у тој, једној фигури испијеног српског ратника не оцртава читава голгота нашег народа тога доба? Зар бол напуштености није осетио свако од нас у неком тренутку? Верујем да ће свако од вас пронаћи неко питање, неки симбол, одговор, а у крајњој линији доживети естетски угођај на овој изложби – истакао је Недељко Тењовић.
 
Email