13.02.2017


Отворена изложба „Митрополит Јосиф Цвијовић – Духовник и ратник“КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У београдском Дому Војске Србије, данас је отворена изложба „Митрополит Јосиф Цвијовић – Духовник и ратник“, коју Медија центар „Одбрана“ реализује у сарадњи са Архивом Српске Православне Цркве.
 
О знаменитом архијереју и ватреном српском родољубу, говорили су директор Архива Српске Православне Цркве  мр Радован Пилиповић, директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица Карапанџин, док је, уз захвалност организаторима,  благослов Његове светости, патријарха српског, Иринеја, присутнима пренео епископ Топлички Арсеније. 

Пилиповић је, уз подсећање да је трећи пут како говори на отварању заједничке изложбу Архива Српске Православне Цркве  и Медија центра „Одбрана“, истакао да говорити о митрополиту Јосифу Цвијовићу није тежак посао јер је за собом оставио много трагова.
 
– Шездесетогодишњица његовог упокојења је само формалан повод да радимо биографску изложбу о њему, а иначе је реч о изузетном човеку, како год да га посматрамо, као свештеника, или ратника – војног свештеника, или епископа битољског, а касније и као митрополита скопског, рекао је директор Архива Српске Православне Цркве и додао да изложба на најбољи начин осветљава његову личност, бригу за српске избеглице и допринос Цркве збрињавању социјално угрожених и породица изгинулих бораца.
 
Директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица Карапанџин подсетио је да та кућа последњих неколико година поклања дужну пажњу обележавању стогодишњице Великог рата, при томе желећи да од заборава отргне многе знамените личности тог времена, међу којима је и митрополит Јосиф Цвијовић.
 
– Спомен његовог имена подсећа ме на неколико ствари - пре свега, на његово ангажовање као комите у одреду Војводе Вука, на ратовање по Церу и Црном врху али и на веома важну дипломатску мисију током Првог светског рата, рекао је пуковник Карапанџин и додао да не можемо да се не сетимо како је, након што је од стране бугарских окупатора, протеран из Скопља, на почетку Другог светског рата, мудро водио нашу цркву током ратног периода, у време када је патријарх српски Гаврило, заједно са епископом жичким Николајем, био заточен у Немачкој.
 
Директор Медија центра „Одбрана“ оценио је да је Митрополит један од најупечатљивијих примера, не само ватреног родољуба, већ и војног свештеника који је дао немерљив допринос заједничким прегнућима српског национа током ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.
 
Скопски митрополит Јосиф, светла је фигура не само Српске Пра­вославне Цркве, већ и српске историје, у коју је ушао и пре 1912. године, својим четовањем на тлу Јужне Србије. Његово родољубље и архијерејско искуство извукло је лађу Српске Православне Цркве из бу­рних и метежних година Другог светског рата. Био је  достојанствен пред окупатором, одбивши у неколико наврата да доноси одлуке на штету српских цркве­них и националних интереса.
 
У уметничком делу свечаног отварања изложбе, која ће, у Малој галерији Дома Војске Србије бити постављена до 25. фебруара, учествовао је појачки састав „Српски православни појци“.
Email