18.01.2017


Отворена изложба "Избор из Збирке Дома Војске Србије"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба из богате Уметничке збирке Дома Војске Србије. На изложби је представљено око тридесет дела најзначајнијих југословенских уметника, међу којима су дела Саве Шумановића, Петра Лубарде, Мила Милуновића, Бранка Миљуша, Косте Хакмана, Нандора Глида, Богомила  Карлавариса, Ангелине Гаталице, Ота Лога.
 
Посебан куриозитет ове изложбе је то што ће публика ће бити у прилици да погледа четири слике Влаха Буковца, Светислава Страла, Лазара Личеноског и Марка Челебоновића, које до сада нису биле излагане.
 
Отварајући изложбу, директорка Народног музеја мр Бојана Борић – Брешковић, посебно је истакла плодотворну сарадњу институције коју предводи и Медија центра „Одбрана“, осврнувши се, том приликом, на изложбе које су обележиле годину за нама.

- Такође је значајно указати на стручно ангажовање појединих кустоса Народног музеја управо на обради уметничке збирке Дома Војске Србије, у чијем јединственом сегменту, од данас, имамо прилике да уживамо – нагласила је директорка народног музеја најављујући да ће, поводом обележавања Дана државности Републике Србије, Народни музеј и Медија центар „Одбрана“, још једном заједничким снагама представити пројекат одабраних дела вајарских уметника који припадају корпусу новије српске скулптуре.
 
Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин изразио је посебно задовољство што се изложбена сезона у Великој галерији отвара управо овом поставком, која је избор дела из уметничке збирке те куће, која је систематично формирана 1953. године, када је галерија формирана.
 
- Дом Војске Србије, некадашњи Ратнички дом, као установа од посебног значаја, својим изложбама и пратећим програмима у последњих неколико година заузима референтно место на културној мапи Србије и пружа значајан подстицај за развој уметности, њено стварање и учење о њој – нагласио је пуковник Карапанџин.
 
Он је, такође, најавио да поклонике уметности ускоро очекује и публиковање монографије о уметничкој збирци Дома Војске Србије, која ће током године бити представљена јавности као прва монографија изабраних дела уметничке збирке те куће, са музеолошком обрадом података, начињеном од тима еминентних историчара уметности предвођени Николом Кусовцем.
 
Говорећи о значају уметничке збирке Дома Војске Србије, кустос Народног музеја у Београду Петар Петровић истакао да се она огледа у чињеници да омогућава јавности да се, под кровом ове галерије, опет сусретне са уметницима који нису у самом врху ликовне уметности у нас, али су веома значајан део мозаика српске, али и југословенске уметничке сцене.
 
Уметничка збирка Дома Војске Србије данас располаже са више од 1.500 предмета. Богатство фундуса створило је могућности да се током претходног периода реализују и изложбе: „Поетика и судбина 20. века“, „Огледало времена“, „Читање линије“, „Исповести југословенске модерне“.
 
Изложба ће бити отворена до 9. фебруара 2017. године.
Email