16.01.2017


Отворена изложба "Тихи и неприметни"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Изложба „Тихи и неприметни“, коју Медија центар „Одбрана“ реализује у сарадњи са Амбасадом Републике Пољске у Србији, отворена је данас у  Дому Војске Србије.

О поставци која обухвата једанаест двојезичних паноа са фотографијама специјалних пољских јединица у Другом светском рату, од  њиховог оснивања, обуке, борбе, послератне судбине и  традиције, говорио је изасланик одбране те земље пуковник Збигњев Рошински.
 
Он је, уз захвалност Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“, због сарадње на реализацији изложбе, посетиоце провео кроз занимљив део пољске историје, током кога су официри и припадници војске те земље учествовали у несвакидашњој операцији, чији је циљ био успостављање сталне комуникације и пружање подршке владе у егзилу држави у илегали, која је настала у окупираној Пољској, када су земљи били потребни новац, оружје, радио-станице и обучен командни кадар.
 
– Посетиоци изложбе имаће прилику да сазнају више о „Академији  за обуку ваздушних снага“, која се бавила  припремом концепта успостављања ваздушне комуникације са Пољском и проучавањем услова за летове до наше земље, рекао је пуковник Рошински и додао да је више од две хиљаде добровољаца, желело да ради као курири, обавештајци и падобранци, како би били својеврсна „тиха и неприметна веза“ државе и Владе, која је нашла привремено уточиште у Великој Британији.
 
Био је то дуг, и нимало безбедан пут - копнени пут, који велики број припадника није успело да прође, истакао је пољски изасланик одбране, и подсетио да су неки од њих су сахрањени и на београдском Новом гробљу.
 
– Тајна природе ове службе огледала се у и називу, који су припадници спонтано за себе сковали, „тихи и неприметни“, што је временом постао и званичан назив за војнике које је Специјално одељење слало у Пољску, где су били познати и као „птице”, рекао је пуковник и истакао да се успомена на њих приљежно чува.
 
Изложбу "Тихи и неприметни" свечано је отворио Томаш Његођиш, амбасадор Републике Пољске у Србији, који је истакао да је прича о тим јунацима рата, до 1989. године у Пољској била скривана, и да им се на овај начин одаје пошта али и враћа дуг „тихим и неприметним“ војницима који су били искрени пољски родољуби.
 
Присутнима се обратио и пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, који је представио мисије и делатности установе и изразио задовољство што ће поставка постати део њене историје и вредности које баштини, као знак који симболизује пријатељство два слободарска народа.

Отварању изложбе присуствовали су шеф Делегације Европске Уније у Србији Мајкл Девенпорт, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, генерал-потпуковник Ђокица Петровић, као и генерал-мајори  Славољуб Ђорђевић, Младен Вуруна и Горан Зековић.
 
Изложба је отворена до 28. јануара у Малој галерији Дома Војске Србије.
Email