20.12.2016


Отворена изложба "Љубав-Вера-Нада"У Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена зимска изложба Ликовне групе Војне академије под називом „Љубав – Вера – Нада“.

Отварајући изложбу, начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић, истакла је да Ликовна група Војне академије има богату стваралачку и излагачку традицију у Дому Војске Србије, која је формирана давне 1947. године на иницијативу тадашњег управника пуковника Бранка Шотре, једног од оснивача Академије примењених уметности.

- Група је основана са циљем да окупља официре, чланове Дома, војнике и чланове њихових породица, односно све оне који су желели да се опробају у ликовном стваралаштву и према истом имали одређен сензибилитет – истакла је начелница Кнежевић.

Према њеним речима, међу члановима те ликовне групе били су и врсни ствараоци југословенске уметности, који су као војници на одслужењу војног рока, дали снажан допринос у јачању интегритета групе.

- Данас, када је ликовна група на прагу обележавања седме деценије постојања, желимо да сачува дух оснивачког концепта, али и да сагледа дух времена у коме данас дела настају. На том путу бићемо истрајни савезници, јер галерије Дома Војске Србије референтно су место у коме се афирмише уметност и култура – поручила је Кнежевић.

Окупљене поштоваоце ликовне уметности поздравио је и члан Ликовне групе Драган Живаљевић, а данашњи уметнички програм употпунио је и наступ ученика Пете београдске гимназије Луке Маленова.

 
Email