01.08.2012


Изложба фотографија поводом века српског војног ваздухопловстваПоводом обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства у Малој галерији Дома војске  је отворена  изложба фотографија „Наша крила – Авиони домаће производње у наоружању југословенског и српског ваздухопловства 1945 – 2012.“ Аутори изложбе су др Бојан Димитријевић и Зоран Миловановић.

  -  Медија центар „Одбрана“ укључио се у обележавање великог јубилеја изложбом и припремом низа пригодних издања у нашој продукцији који су посвећени историји војног ваздухопловства, а који ће бити крунисани великом монографијом о ваздухопловству и противваздухопловној одбрани- рекао је  на отварању изложбе  директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и додао да је поставка у Дому Војске на јединствен начин посвећена јубилеју.  

Отварајући изложбу др Бојан Димитријевић је рекао да је намера била да се у сусрет великом јубилеју љубитељима авијације презентују фотографије из архива Медија центра „Одбрана“ које до сада нису биле излагане.

- Прегледајући богату архиву фото центра, схватили смо да постоји мноштво фотографија које сведоче о југословенским конструкцијама војних ваздухоплова, војних авиона и хеликоптера, који су коришћени или испитивани у оквиру тадашњег ратног ваздухопловства и противваздушне одбране од 1945. године до данас – истакао је др Димитријевић додајући да је изложба, такође, својеврсни омаж и бројним фотографима и фоторепортерима који су више од пола века фотографисали стајанке наших ваздухоплова.

Основу изложбе чине фотографије авиона југословенске (српске) производње који су били у наоружању ратног ваздухопловства, а које су у периоду после 1945. снимили војни фотографи и налазе се у архиви Медија центра „Одбрана”.

Поставку у Дому војске чини 95 фотографија које су сврстане хронолошки у 29 целина према типовима летелица које су произвођене у југословенским фабрикама после Другог светског рата. Посебно занимљив сегмент изложбе су фотографије летелица које су својевремено испитиване у Ваздухопловном опитном центру, а никада нису ушле у серијску производњу. Многе од фотографија у поставци биће овом приликом први пут изложене.

Изложба фотографија „Наша крила“ биће отворена до 8. септембра.

Email