15.01.2013


Изложба „Аквизиције Галерије Матице српске 2001−2011.“ у Галерији Дома ВојскеИзложба која представља пресек десетогодишњег рада Галерије Матице српске на попуњавању и развоју колекције, кроз избор 90 најрепрезентативнијих дела, отворена је вечерас у Галерији Дома Војске Србије.

Ауторке изложбе и пратећег каталога са студијским текстом и репродукцијама изложених дела, каталошким јединицама и прилозима, су кустоскиње Галерије Матице српске Нови Сад, Александра Стефанов и Јелена Огњановић.

На отварању су говорили Мирослав Тасић, државни секретар у Министарству културе и информисања, мр Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске и потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“.

Директор МЦ „Одбрана“ потпуковник Марковић, поздрављајући присутне у Дому Војске, направио је мали осврт на традицију и делатност Галерије Дома Војске додавши да сезона 2013. године није могла бољом изложбом да почне.

- У протеклој години смо имали више од 230 догађаја у којима су учествовали бројни гости. Наравно, највише посетилаца имали смо у оквиру излагачке делатности. У прошлој и претпрошлој години укупно 120 000 људи посетило је изложбе организоване у Галерији Дома Војске. То говори да је концепт који смо успоставили, и сарадња коју негујемо с нашим партнерима, доброг плода и ми ћемо се трудити да тако и остане у будућности, рекао је потпуковник Марковић и додао да истанчан укус посетилаца Галерије Дома Војске треба неговати и даље приближавајући им велике и културне вредности.

Управница Галерије Тијана Палковљевић, захваљујући МЦ „Одбрана“ на позиву за гостовањем, рекла је да је дивно када једна изложба има прилику за други живот, односно када добије могућност да након премијерног излагања буде изложена још негде.

- Ми који учествујемо у постављању изложбе тада схватимо да изложба нема само једно лице и да у сваком простору она има неки нови квалитет и неке нове вредности. Ова изложба приказана је у Галерији Матице српске у октобру 2012. године, у најсвечанијем месецу за нас када обележавамо Дан Галерије. Ми смо 2011. године схватили да је прошло 10 година од тренутка када је 2001. из штампе изашла велелепна монографија Галерије Матице српске, коју је приредила моја претходница Лепосава Шелмић, и када је последњи пут, на неки начин, јавности предочен комплетан опус и све оно што је под кровом Галерије скупљано у претхподних 150 година, рекла је управница Галерије и додала да је чак 1616 предмета стигло у Галерију у претходних 10 година.

Државни секретар Мирослав Тасић говорио је о донаторству, меценарству и племенитој мисији онога што је красило домове владара у средњем па све до 19. века.

- Поклон, донаторство и задужбинарство је нешто што је значајно за овај народ и државу, и о томе сведоче 244 дела поклоњена у последњих 10 година Матици српској, а од којих су нека нашла своје место у сталној поставци. Истичем, није проблем донаторства у држави, него у томе што донације, поклони и задужбине морају бити препознати, тако да је Влада Србије, на предлог Министарства културе и информисања, донела уредбу о великим наградама за меценарство и донаторство, рекао је Тасић и додао да је ово вредна изложба која приказује рад једне институције културе у протеклом периоду.

На изложби су представљена дела Николе Алексића, Милене Павловић Барили, Петра Добровића, Богдана Шупута, као и дела савремених уметника, Владимира Величковића, Мире и Саве Сандић, Марице Радојчић, Ружице Бебе Павловић и других. Уметничка дела хронолошки припадају периоду од XВИИ до XXИ века и изведена су у различитим техникама ликовног изражавања.

Концепт изложбе заснован је према врсти аквизиције, и подељен у неколико целина: поклон-збирке, откупи и појединачни поклони. Због великог броја нових аквизиција и немогућности да све буду јавно презентоване, оне ће бити доступне путем дигиталне презентације.

Изложба је отворена до 23. фебруара 2013. године.


Email