30.09.2016


Свечаност поводом отварања изложбе "Војвода Петар Бојовић- знамења славе и части"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске свечано је отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на којој су, у организацији Генералног секретаријата Председника Републике Србије, Медија центра Одбрана и Народног музеја Чачак,  јавности први пут представљена сва одликовања која је тај велики српски војвода поседовао. Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, генерални секретар Председника Републике Србије, представници Српске православне цркве и други многобројни гости из Министарства одбране и Војске Србије.

            Отварајући изложбу министар одбране Зоран Ђорђевић је нагласио да се тим чином седамдесет година после смрти великог војсковође и ратника исправља неправда и одужује дуг потомака човеку који је према речима Николе Пашића „један од наших изузетних војсковођа, који је своју верност отаџбини и круни доказао у свим бојевима и биткама. Он има велико срце и још већу душу. Он је сопственим животом осведочио да је лакше бити јунак у рату него у миру... Вођен официрски знањем и официрском чашћу постао је симбол истинске оданости отаџбини и народу.“

            – Колико је савремена мисао војводе Бојовића сведоче његови списи о војној професији. „Војска је уређена и наоружана снага једне земље чији су задаци да брани отаџбину споља од непријатеља и да буде потпора реда и законитости изнутра“..., говорио је Бојовић. Војвода је увек био међу најбољима, од школе до војводског чина. Био је интелектуалац, писац, преводилац, ауторитетом и угледом величина међу војницима и официрима. Последњих година отпочела је одређена рехабилитација његовог дела и личности, заслуга и части. За велики број одликовања се дуго сматрало да су изгубљена, али су, аманетом његове породице сачувана и први пут после 56 година званично изложена на изложби у Председништву Србије. Овом изложбом придружујемо се обележавању 100 година од Првог светског рата и представљамо јавности и будућим генерацијама лик и дело војводе Петра Бојовића. То је и својеврсно подсећање на то ко су били и какви су били наши преци, рекао је, између осталог министар Ђорђевић.

            О Петру Бојовићу и неправди која га је пратила кроз каријеру, нешто више рекао је директор Медија центра пуковник Стевица Карапанџин који је нагласио да из дана у дан расте број оних који се боре за допуну сећања и отклањање неправди учињених војводи Петру Бојовићу.

            - Реч је о човеку подједнаких ратоводствених способности у односу на њему равне, а који је предњачио у знању и образовању, о човеку искрено побожном, изразито патријархалног васпитања, несебичне љубави према млађем и беспоговорног послушања према старијем. Али не и покорном. О војсковођи високих моралних начела, који је још у родитељском дому изградио чврсте и непоколебљиве ставове части и достојанства. Зато није лако одговорити на питање зашто је толико запостављан и понижаван, рекао је пуковник Карапанџин, додајући да је за одговор на то питање потребно поседовати знање, посвећеност и труд, као и храброст.

       
Свечаност су употпунили Гудачки квартет оркестра „Станислав Бинички“, глумац Здравко Малетић из „Књажевског српског театра“ у Крагујевцу, који је монодрамом „На таљигама у вечност“ дочарао лик и дело војводе Петра Бојовића  и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.         
 
Email