05.07.2016


Отворена изложба "НАТО агресија 1999- Да се не заборави"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !


У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба аутора академског сликара Милена Чуљића  – „Агресија НАТО 1999 – Да се не заборави”, коју су заједно организовали Медија центар „Одбрана ” и Клуб генерала и адмирала Србије. Изложбу је у име министра одбране отворио вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Милош Јанковић.
 
Он је истакао да је ова изложба приређена у знак сећања на жртве НАТО  агресије на тадашњу СРЈ и путем фотографија, својеврсних чувара прошлости, подсећа на  времена неправде и нашег страдања пре 17 година. Изложба приказује страдање припадника војске, али и грађана, „отвара ране и  говори о дубини патње кроз коју  је прошао наш народ у том периоду”.
 
- Са дужним пијететом морамо да погнемо главу због свих оних који нису преживели свих оних 78 дана и ноћи  ратног пролећа 1999. Страдало је више од 3.500 људи, а повређено више од 12.000. Оно што можемо и оно што морамо јесте да од заборава отргнемо њихово страдање, уз све што смо саградили из рушевина које су остале након немилосрдних удара и бомбардовања. Удахнули смо и њихов живот њихову младост, недосањане снове и наду. Данас овом изложбом будимо осећај припадности заједништву и одајемо почаст страдалима, али и преживелима – онима који су се борили да сачувају част образ и достојанство ове земље – истакао је вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Милош Јанковић.
 
На отварању изложбе су говорили мајор Борко Лепојевић из Медија центра „Одбрана” и генерал-потпуковник у пензији мр Петар Шкрбић из Клуба генерала и адмирала Србије.
 
Генерал Шкрбић је рекао да је ова изложба „трајна, непролазна и увек актуелна”. Она текстом и фотографијама подсећа на документаран начин на агресију, одбрану отаџбине, жртве агресије, еколошке последице, протесте грађана код нас и у свету, живот под НАТО бомбама, на укупне последице.
 
„Изложба има по мом суду три циља. Први циљ - да се не заборави - је скоро испуњен. Други, посвећен жртвама, делимично је испуњен. Без меморијалног центра који ће вековима подсећати на жртве наша пошта према њима траје само онолико колико траје наш земаљски живот. Прорачун последица и говор о њима никада неће бити испуњен. Треће екоцид је трајан колико и период полураспада осиромашеног уранијума – истакао је генерал Шкрбић и захвалио је Медија центру „Одбрана” што је омогућио да се изложба прикаже у Великој галерији Дома Војске Србије.
 
Ова изложба фотографија први пут је приказана у Центру „Сава” поводом десет година од НАТО агресије и онда је наставила путовање по Србији. У електронској форми је пласирана чак у 30 земаља света. Много је снимљених фотографија о српској патњи 1999. године, а изложба приказује само делимичну слику страдања изазваног агресијом, која је застрашујућа.  
 
Email