30.06.2016


Промовисана монографија "Српска официрска сабља М. 1895/1995"У препуном атријуму Дома Војске данас је промовисана монографија „Српска официрска сабља“ ауторке Душице Велемир Танасковић. Реч је о књизи која обједињује податке о употреби сабље кроз  српску историју и путу који је она прешла од дела наоружања до симбола официрске професије. Промоцији је  присуствовао државни секретар Ненад Нерић, представници Војне академије и Медија центра „Одбрана“.
 
На промоцији су, између осталих говорили генерали у пензији Миломир Миладиновић, Бошко Антић и Видосав Ковачевић те новинар и народни посланик Мирослав Лазански.
 
Свечаност је отворио пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра подсећањем на значај сабље као симбола части и стројевих радњи са њом које, како је рекао, и у савременим околностима имају велики утицај на јачање веза и осећања припадности војној јединици.
 
Генерал-потпуковник у пензији Миломир  Миладиновић присетио се својих првих сусрета са официрском сабљом на почетку своје војничке каријере и описао шта га је надахнуло да напише предговор монографије која је данас промовисана. Бошко Антић, контра-адмирал у пензији говорио је о утисцима које је као начелник Школе националне одбране стекао додељујући официрске сабље слушаоцима највишег нивоа војно-стручног усавршавања.
 
Бивши начелник Војне академије генерал-мајор Видосав Ковачевић говорио је о времену када је официрска сабља са слушаоцима Школе националне одбране поново ушла у Народну скупштину. Мирослав Лазански искористио је прилику да исприча неколико, не толико познатих анегдота из Другог светског рата који илуструју значај официрске сабље.
 
Душица Велемир Танасковић, ауторка монографије захвалила је људима који су говорили о књизи и подсетила да са сваким од њих постоји дуга историја пријатељства и подршке враћању официрске сабље међу официрски кор. Она је захвалила Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“ на подршци коју је добила.
 
Монографија „Српска официрска сабља“ излази на двадесету годишњицу од израде прве нове официрске сабље каква се и данас користи у Војсци Србије и којом се награђују најуспешнији у кадети Војне академије и полазници највиших нивоа усавршавања у систему одбране.
 
Email