22.06.2016


Отворена изложба посвећена Драгутину ГавриловићуКЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Малој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Драгутин Гавриловић – мајор са чином пуковника“ коју Медија центар „Одбрана“ реализује у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912-1920. године и Удружењем "Култура ћирилице".

На отварању изложбе присутнима су се обратили: потуковник Зоран Крупеж, заменик директора Медија центра „Одбрана“ и Иван Стратимировић испред Удружење грађана „Култура ћирилице“, а поставку је отворио Радивој Бојовић, аутор изложбе.

- Многима од вас, који редовно пратите дешавања у Дому Војске, позната је наша тежња да на што бољи начин обележимо 100. годишњицу од Првог светског рата, догађаја који је променио свет и који се сматра једним од стубова историјског идентитета нашег народа, истакао је потуковник Зоран Крупеж, заменик директора Медија центра „Одбрана“ поздављајући присутне госте.

Он је том приликом рекао да се бројним издањима Медија центра, разноврсним изложбама и подизањем спомен-обележја поводом значајних јубилеја, Министарство одбране труди да од заборава отргне догађаје и људе, светле примере борбе за идеале којима и данас тежимо.

Иван Стратимировић испред Удружење грађана „Култура ћирилице“ рекао је да му је част што културна јавност Београда и посетиоци Дома Војске Србије имају прилику да се упознају са официрском каријером пуковника Драгутина Гавриловића која је  приказана на основу сликовне грађе, докумената и личних предмета.

Отварајући поставку Радивој Бојовић, аутор изложбе нагласио је да је ово најпосећенија изложба у историји Народног музеја у Чачку, те да ју је до сада видело више од 200.000 посетилаца.

- Путем оригиналних докумената, текстова и фотографија публика ће моћи да се упозна са војником старог кова. Не само што је био носилац највећих одликовања: Карађорђеве звезде са мачевима, ордена Белог орла, француског Ратног крста, Гавриловић је био и отац петоро деце, којој је у наслеђе оставио чист образ и част.Зато га се и сећамо, јер желимо да младе упутимо на такве примере, јер су такви отаџбини увек потребни, рекао је Бојовић.

Ликовна публика биће у прилици да погледа поставку до 2. јула 2016. године у Малој галерији Дома Војске Србије  радним данима и суботом од 11.00 до 19.00 часова.
 
Email