02.07.2014


У Дому Војске отворена изложба "Србија у Великом рату"- Данашња изложба једна од око 60 манифестација којима Министарство одбране и Војска Србије обележавају стогодишњицу од почетка Првог светског рата, са поносом чувајући од заборава дела наших славних предака, рекао је данас државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, на отварању изложбе „Србија у Великом рату" у Великој галерији Дома Војске Србије.

Према његовим речима архивска документа, фотографије и музејски предмети из доба Великог рата на изложби, подсећају на узроке, виновнике и жртве тог рата, пратећи хронолошки најзначајније догађаје који су одредили смер касније историје.

- Својим аутентичним значењем, ова изложба афирмише чињенице и осветљава дешавања тог времена како истина захтева. Пред таквим чињеницама, сваки покушај ревизије остаје нем. Данас смо овде да се поклонимо прецима и да покажемо свету да нисмо заборавили ко су били они, рекао је Ђорђевић и додао да је изложба отворена како због нас, тако и због наших предака којима је и посвећена.

На изложби су говорили и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Петар Бошковић, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, директор Војног архива пуковник Милорад Секуловић и градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

Пуковник Бошковић је нагласио да изложба из одговарајућег архивског и музеолошког угла заокружује тему која је и ове године изузетно значајна за Министарство одбране и Војску Србије, али и за наш народ и историју.

- Припреме за обележавање 100 година од Великог рата за припаднике Министарства одбране, Војске Србије, Управе за односе са јавношћу и Медија центра „Одбрана“ почеле су много раније. Поводом 40 година од смрти Милунке Савић, наше хероине и најодликованије жене Првог светског рата, на овом истом месту прошле године, одржана је изложба њених фотографија, ордења и докумената. Недавно је организована и изложба о легендарном Топличком гвозденом пуку. Министарство одбране и Војска Србије пружили су несебичну помоћ РТС-у у изради филма о Милунки Савић, а ВФЦ „Застава филм“ интензивно ради на снимању још два документарна филма са тематиком Првог светског рата. Како је у питању обележавање значајног датума наше целокупне, а пре свега војне историје, Медија центар „Одбрана“ је чак седам својих наслова посветило тој теми. Бројни су наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, изложбене поставке у Медија центру „Одбрана“ и остали културни догађаји посвећени Првом светском рату, који су, као и данашња изложба, враћање дуга садашњих генерација својим прецима, рекао је пуковник Бошковић.

Према речима Јасмине Николић, у години када се обележава јубилеј отворен је нови талас интересовања о теми Првог светског рата.

- Група аутора која се бави антропологијом рата, војном или локалном историјом, имала је скромну намеру да афирмацијом архивских докумената о Србији током Првог светског рата још једном скрене пажњу на погубни утицај политичке ревизије историје. Убеђени да народи који знају историју о себи имају будућност, аутори су ставили на увид јавности кратку историју Великог рата и места Србије и Браничева у том светском сукобу. Циљ је био понудити једновремену причу о ратним дешавањима у Србији тада, и њиховом одразу на мању средину – Браничево, подсредством визуализације ратних догађаја кроз презентацију до сада мање познатих архивских фотографија и докумената, рекла је директорка Историјског архива Пожаревац.

Да је пред посетиоцима резултат заједничког пројекта споменутих институција, који одаје почаст српској војсци за херојске подвиге у очувању српске државе, рекао је пуковник Милорад Секуловић. Он је додао да је изложбена поставка прилика да се с временском дистанцом, неопходном за историјску науку, сагледа ратно време и продубе сазнања о утицају рата на све сегменте српског друштва.

Градоначелник Пожаревца нагласио је да данашњом изложбом Историјски архив Пожаревац чини још један осврт на прошло време, које је у животу људи оставило дубоке трагове, и додао да изложба доприноси поимању величине националне историје и допринос житеља Пожаревца који су живот дали за слободу потомака.

Отварању изложбене поставке присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране, Војске Србије, бројни посетиоци и љубитељи уметности.

Поставка је подељена на 18 тематско-хронолошких целина са изабраних 270 архивских докумената и фотографија које доприносе бољем разумевању обрађених тема и нуде нове погледе на Велики рат 1914-1918. Део који се односи на Браничево и североисточну Србију садржи исцрпан преглед догађаја на веома значајном простору Краљевине Србије, од 1915. до 1918. године, што је и својеврсна историја живота под окупацијом. Изложбу архивских докумената употпуњују музејски предмети из фундуса Војног музеја.

Основну структуру изложбе пратећег каталога чине теме почетак Светског рата и операције Српске војске у 1914. години, Србија и њена Војска у ратној 1915. години, савезници и Србија 1914-1916, затим рехабилитација и реорганизација Војске Краљевине Србије на Крфу, савезничке санитетске мисије и лечење српске војске, српска војска на Солунском фронту 1916-1917, као и поглавља о хероинама Првог светског рата, добровољцима у српској војсци и њиховом доласку на Солунски фронт, и остале.

Изложба и каталог дело су групе аутора који се баве историјом и антропологијом рата, војном или локалном историјом – Јасмине Живковић и Драгане Милорадовић из Историјског архива Пожаревац, Маријане Мраовић из Војног архива и др Бојана Димитријевића из Института за савремену историју Србије, као и сарадника др Јасмине Николић, др Данила Шаренца, др Мирољуба Манојловића, др Гордана Бојковића и Небојше Ђокића.

Кустоси Војног музеја Душанка Маричић, Анђелија Радовић, Вук Обрадовић и Бојана Илић одабрали су предмете за музеолошки део поставке. Убеђени да народи који знају истину о себи имају будућност и тиме мотивисани, аутори су ставили на увид јавности кратку историју Великог рата и места Србије и Браничева у том светском сукобу.

Изложба ће бити отворена до 26. јула 2014. године.

Email