Број 74
Пиштољи фамилије „ГЛОК”
Наменска оружја
После „глока 17”, у фирми „Глок” конструисани су и остали модели „глока”. Од броја 17 стигло се до броја 36, с тим што су неки модели неколико пута усавршавани и допуњавани, те су поред броја добијали и понеко слово. Овом приликом представљамо аутоматски пиштољ „глок М-18” и моделе М-26, М-27, М-29 и М-30.
Број 74
Вести
Број 74
Руски ракетни систем ПВО „ВИТЈАЗ”
Витез противваздушне одбране
И највећи лаици чули су за руски ракетни систем С300, а многима је познат и систем „бук”. Они су ослонац руске ПВО, али у старијим варијантама. Данас већ почињу да показују своје године. Руси планирају да тај проблем реше системски, увођењем јединог система ПВО, компатибилног са неколико различитих ракета, чиме би се покрио и велики, средњи, а чак и мали домет. Назван је „витјаз” и представља један од првих потпуно универзалних система релативно малих габарита, сушту супротност великим, гломазним С400, уз задржану ефикасност, наравно, у својој класи.
Број 74
Баварски школски авиони
Од композитних материјала
Немачка компанија „Гроб Аирцрафт АГ” једна је од најпознатијих произвођача лаких школских авиона за војне потребе. Школске авионе Гроб користе нека од највећих и најјачих светских ваздухопловстава. Искуства те компаније и приступи летачкој обуци индикативни су за многа војна ваздухопловства.
Број 74
Далекоисточне подморнице последње генерације
Нова пловила
Десетог дана нове 2013. године ратна морнарица Руске Федерације увела је у оперативну употребу у Северну флоту прву подморницу класе „Бореј”, познатију под називом „Јуриј Долгоруки”. Друга у класи, „Александар Невски”, налази се на пробним вожњама, док је трећа, „Владимир Мономах”, поринута крајем прошле године.
Број 74
Тех џект микро беспилотна летелица
Механички вилин коњиц
Минијатурна беспилотна летелица Тех Џект, која лети као птица и лебди као инсект, продаваће се у више модела, има камере са стереоскопским прегледом околине, систем за контролу лета и одговарајући оперативни систем. Разликоваће се према роботизованим компонентама, облику крила и врсти погона. Биће то погодна платформа за двадесет различитих сензора. Основну варијанту наручило је америчко ваздухопловство, али је предвиђена и комерцијална продаја.
Број 74
Украјински системи еро заштите тенкова
Експлозивна оштрица
Чини се да су Украјинци на прагу револуционарног открића на пољу ЕРО заштите тенкова – развили су системе „нож”, који делују против кинетичких пројектила, што је до сада изгледало немогуће, као и побољшану верзију „дуплет”. Инсталирали су их на тенкове украјинске производње „булат” и „оплот” као део стандардне оклопне заштите. Могу да се монтирају и на све савремене руске и старије совјетске тенкове. Испробани су и на „леопарду” и „леклерку”.
Број 74
Турски тенк „АЛТАЈ”
Ускоро у производњи
Турски званичници и премијер владе оценили су тенк „алтај” као најсавременији и нагласили да ће он увести Турску у ред најспособнијих произвођача оклопних возила.
Број 74
Хеликоптер „АЛУЕТ III”
Плаво-бела летелица
На маргини почетног интересовања за лиценцну производњу „газеле”, наручена су два примерка у то време врло популарног „алуета III” у варијанти СЕ 3160Б, која је тек ушла у производњу. Ти хеликоптери служили су за превоз важних личности, а касније су имали вишеструку намену. Оба „алуета III” су после 25 година „службе” приземљена 24. децембра 1993. и конзервирана на аеродрому Батајница. Проглашени су за вишак и понуђени на продају. Из евиденције РВ и ПВО избрисани су 3. јула 1996. године.
Email