Број 171
Садржај и реч уредника
Број 171
Здружена вежба на терену „РЕКА 2012“
Гаранција сигурности
Вежба је од 22. до 25. октобра реализована на територији целе Србије, на 48 локација и 59 различитих супозиција, са 1300 учесника.
Број 171
Сусрет министара одбране Србије и Пакистана
Конкретни договори о сарадњи
Сада су учињени први конкретни кораци у успостављању сарадње, чији се резултати очекују ускоро, истакао је министар Вучић после састанка са пакистанским колегом Саидом Наведом Камаром.
Број 171
Посета Абу Дабију
Вредни економски пројекти
Број 171
Догађаји
Број 171
Пуковник др Зоран Рајић, директор Војнотехничког института
Континуитет одржава развој
Веома је битно да се настави финансирање текућих пројеката на којима се ради у ВТИ-у, а који би требало да се заврше ове и следеће године. Уколико се прекине финансирање штета ће бити много већа од уштеда које ће краткорочно имати држава.
Број 171
Догађаји
Број 171
Вежба СЕЕСИМ 2012
Заједнички одговор на опасности
Вежба симулације комуникација цивилно–војних структура у ванредним ситуацијама у земљама југоисточне Европе Сеесим 2012 (Соутхеаст Еуропе Симулатион Нетwорк) одржана је средином октобра и у Београду, где је у Сектору за ванредне ситуације МУП-а била једна од регионалних команди, док је међународни центар ове године био у Бугарској.
Број 171
Вежба „НЕИГХБОУРС 2012“
Заједно за мир
Број 171
Догађаји
Број 171
Артиљеријске јединице Прве бригаде
Моћ ватрених удара
Одличне оцене артиљеријских јединица Прве бригаде, самоходног артиљеријског дивизиона и дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета, доказ су професионалног односа према раду и постављеним задацима.
Број 171
Речни миноловац 335
Част, обавеза и одговорност
Минирање и разминирање на унутрашњим пловним путевима, превожење веће групе војника, блиска ватрена подршка јединица на води и копну део су задатака које извршава седамнаест чланова посаде брода који је у 2012. години понео епитет најбољег у Речној флотили Војске Србије.
Број 171
Догађаји
Број 171
Сто година од Првог балканског рата
Савезништвом до слободе
Обележавајући стогодишњицу Првог балканског рата народи Србије, Грчке, Македоније, Црне Горе и Бугарске подсећају Европу и свет на савез балканских земаља који је довео до коначног ослобођења полуострва, често на мети страних завојевача.
Број 171
Најбоља чета Речне флотиле
Шабачки понтонирци
На свечаности поводом обележавања Дана речних јединица и Дана Речне флотиле, 1. понтонирска чета Првог понтонирског батаљона понела је титулу најбоље чете тог састава Копнене војске.
Број 171
Борјанка Поповић, начелница Групе за енглески језик у Управи за обуку и доктрину Генералштаба
Карта за свет
Формирање Групе омогућило је успостављање ефикасног, економичног и ефективног система учења енглеског језика, који припадницима Војске Србије обезбеђује да знања стечена током редовног школовања усаврше до нивоа који је неопходан за обављање различитих дужности.
Број 171
Заставник Зоран Лаштро, главни подофицир Генералштаба
Врели песак Ел Паса
Неприметна разлика између професионалног и приватног живота свакодневица је подофицира америчке војске. Већина њих живи с породицама у војним базама, у оквиру којих су биоскопи, робне куће, болнице, вртићи, спортски објекти, који им омогућавају да ретко напуштају базу, каже заставник Зоран Лаштро, који се управо вратио са усавршавања у САД.
Број 171
Производња војне опреме
Чарапе које дишу
Технолошко чудо остварено је у Израелу, где су произведене чарапе које се могу носити две седмице – апсорбују буђ и гљивице, дозвољавају нози да дише, елиминишу влагу и непријатне мирисе.
Број 171
Др Мартин ван Кревелд, војни историчар
Рат није завршен
Професор Јеврејског универзитета у Јерусалиму, др Мартин Ван Кревелд, један од најпознатијих војних историчара и познавалаца стратегије, заговара тезу о нуклеарном наоружању као о цивилизацијској прекретници, обликује своју визију рата будућности и процењује да доносиоци одлука често немају храброст коју њихова улога захтева.
Број 171
Историјски подвиг Феликса Баумгартнера
Скок са ивице свемира
У тренутку када је падобранац аустријске војске, авантуриста, БАСЕ скакач и екстремни спортиста искочио из капсуле која је лебдела на 39.045 метара изнад површине Земље, окачена о огромни балон испуњен хелијумом, оборен је рекорд највеће висине са које је човек икад искочио. Претходни је држао, више од пола века, Џо Китинџер, Феликсов ментор у овом скоку, који је искочио са 31.300 метара 1960. године.
Број 171
57. међународни сајам књига
Блискост између редова
Класици, нови писци, домаћи аутори, страни гости, велики формати, џепна издања, тврди повези, рециклиране странице... Разноврсност ухваћена слоганом „Од А до Ш“. Од 21. до 28. октобра на 57. међународном сајму књига свако је могао да пронађе нешто за себе. Запажен наступ имао је и Медија центар „Одбрана“.
Број 171
Ансамбл „Станислав Бинички“ у Трсту
Зближавање култура
Градоначелник града на северу Италије Роберто Косолини рекао је да је концерт изузетна прилика за упознавање српске културе, не само за представљање српске уметности пред српском заједницом већ и пред Италијанима.
Број 171
Сто година од стварања Балканског савеза и почетка Првог балканског рата (2)
Придобијање Бугарске
Српско-бугарски преговори, вођени октобра 1911. године, били су препуни сумњи, ценкања, условљавања и закуслисних радњи. Ипак, жеља за коначним ослобођењем од турског јарма била је тако велика, а непријатељ оптерећен бројним тешкоћама и проблемима, па се јединствена и непоновљива прилика није смела испустити.
Број 171
Духовност и времеплов
Број 171
Куп практичног стрељаштва – „ОДА 021”
Нове ратне игре
У старим, напуштеним хангарима, уређеним по „правилима игре”, у Бачу је одржан други Аирсофт турнир. Дисциплина је настала у Јапану, где се развила као забавна тимска игра. Ерсофт је процват доживео најпре у САД, а однедавно окупља све више поклоника и на нашим просторима.
Број 171
Смео подухват официра Војске Србије
Бројањем корака – до циља
Мајор Милан Кончар, из Центра војномедицинских установа, активно се бави планинарењем већ шест година. Почетком августа осмелио се и попео на други по висини планински врх у Европи, Мон Блан. Припреме су трајале неколико година, а успон на 4.810 метара надморске висине можда је само корак даље за неки „виши” изазов.
Број 171
Треће ЦИСМ Регионално војно првенство и прво првенство Војске Србије у полумаратону
И спортом до пријатељства
Спортско надметање војних полумаратонаца, у оквиру 17. АСИКС Дунавског полумаратона, отворено је свечаном церемонијом и дефилеом спортских екипа на централном тргу у Апатину.
Број 171
Конкурси
Број 171
Шах и укрштене речи
Број 171
Рекламне стране
Email