Број 157
Садржај и реч уредника
Број 157
Посета министра одбране Украјине
Перспективе војнотехничке сарадње
Украјина је једна од велесила у производњи наоружања и војне опреме и јако је интересантна за сарадњу, рекао је министар Шутановац после сусрета са украјинским министром одбране Саламатином и додао да је протекла година у Србији била рекордна са оствареним извозом од око 250 милиона долара.
Број 157
Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању 1999.
За будућност без ратова
Све оно што чинимо у будућности треба да буде саздано на тај начин да више никад не будемо укључени у било који рат, чувајући пре свега људске животе и нашу земљу, нагласио је председник Тадић на комеморацији у Алексинцу.
Број 157
Обележен дан обарања „стелт“ бомбардера Ф-117
Рушење мистерије
Ваша бригада једна је од најпознатијих у свету. Имали сте прилику да се докажете у најтежим околностима, да оборите до тада такозвани невидљиви авион и срушите једну велику мистерију о авионима стелт технологије, рекао је министар Шутановац на традиционалном окупљању припадника 250. ракетне бригаде ПВО.
Број 157
Догађаји
Број 157
Генерал Ђукановић на састанку Војног комитета ЕУ
Нове могућности партнерства
Након доношења одлуке о статусу кандидата за чланство у ЕУ, Србија је 14. марта званично учествовала на састанку Војног комитета ЕУ, тела које се бави питањима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.
Број 157
Др Тања Мишчевић, државна секретарка у Министарству одбране
Подршка од Бразила до Индонезије
Министарство одбране има потписане споразуме о билатералној сарадњи у области одбране са близу 60 држава, а тај број се увећава сваке године.
Број 157
Обележен дан Војне академије и војног школства – 18. март
Модерно образовање
Морамо наставити са унапређењем интероперабилности Војске Србије и војног образовања са европским државама, јер интероперабилност је потреба наше војске која ће нам омогућити да на најбољи могући начин пратимо савремене војне трендове и истовремено изграђујемо ефикасне и оперативно употребљиве саставе, истакао је министар Шутановац и изразио уверење да ће Војна академија у наредном периоду својим научним и педагошким радом задржати примат у школовању професионалног кадра за потребе система одбране и остати регионални лидер у војнонаучној мисли и пракси.
Број 157
Подршка интеграцији начела родне равноправности у сектору безбедности
Једнаке могућности
Увођењем професионалне војске сви млади људи имају једнаке могућности избора у Србији, а женама је први пут дата могућност да у складу са својим афинитетима приступе војсци, истакао је министар Шутановац на скупу у Дому Војске у Београду.
Број 157
Признање дамама из Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“
Инструменти као магија
Даме из Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ овогодишње су добитнице признања „Креативна дама 2011“ које додељује Клуб привредних новинара.
Број 157
Догађаји
Број 157
Председник Тадић и министар Шутановац посетили Дом „Кулина“
Број 157
Станоградња
Гради се пуном паром
На локацији бивше касарне „Војвода Степа Степановић“ припадницима Министарства одбране и Војске Србије подељена су 84 стана. По динамици завршетка изградње објекта 4А, ламеле 1,2 и 3, усељење у 33 стана предвиђено је почетком маја. По структури то су три једнособна стана, по један једноипособан, двоипособан и четворособан стан и 27 трособних. Остали станови биће усељени током маја и јуна.
Број 157
Програм дугорочног стамбеног кредитирања професионалних војних лица
Кредитом до стана
Новина је да је од ове године Програмом дугорочног стамбеног кредитирања професионалних војних лица Војске Србије омогућено да се могу куповати и станови на локацији бивше касарне „Војвода Степа Степановић” у Београду.
Број 157
Међународни салон привредних возила у Београду
Предност домаћим производима
Војнотехнички институт сарађује са „Застава камионима” са идејом да развију ново возило које би имало вишеструке могућности.
Број 157
Министар Шутановац посетио Рударско-топионичарски басен Бор
Перспективе запошљавања
На позив РТБ Бор, министар Шутановац отворио је почетак радова на изградњи Дома пензионера и других старих лица у Бору, граду у коме живи преко 14 хиљада пензионера
Број 157
Србија приступа Европској одбрамбеној агенцији
Снажење наменске индустрије
Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику добила је мандат да одмах започне преговоре, а директорка ЕДА упутиће све неопходне информације о процесу преговора.
Број 157
Догађаји
Број 157
Догађаји
Број 157
Припрема санитетског тима за одлазак у Конго
Знање кога нема у књигама
У Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије у току су завршне припреме тима за ваздушну и медицинску евакуацију (АМЕТ). Нова група лекара и медицинских техничара замениће наш досадашњи тим у мисији Уједињених нација – МОНУСЦО.
Број 157
Обука ронилаца Речне флотиле
Под ледом Дунава
Рониоци 93. ронилачке чете извели су крајем фебруара обуку у зимским условима, односно оспособљавање у роњењу испод залеђене водене површине. То је једна од најтежих ронилачких активности која ставља на пробу готово целокупне физичке и психичке способности учесника обуке.
Број 157
Извиђачи 21. пешадијског батаљона на Голији
Игло, друга кућа
Јединице војске су зимус имале прилику да практично покажу обученост приликом спасавања и евакуације немоћних, повређених и болесних са завејаних подручја. Тражила се, пре свега, врхунска физичка способност, али и вештина преживљавања у сложеним метеоролошким условима.
Број 157
Вести из страних армија
Број 157
„Рафали” за Индију
Француски вишенаменски борбени авион „Рафал“, производ компаније „Дасо“, добио је шансу за живот захваљујући одлуци Индије да наручи у данашње време скоро невероватну количину од 126 авиона. То је више него охрабрујућа вест, јер се чинило да ће програм „Рафал“ да се угаси када се подмире потребе домаћих корисника који су поручили 180 авиона.
Број 157
Изложбе филмских плаката у Дому војске у Београду
Филмови које волимо
У Великој и Малој галерији Дома Војске београдска публика ће до 14. априла моћи да погледа изложбе, „Филмови које смо волели” и „Филмски плакат 1941–1945“ које су део јединствене збирке филмских плаката Историјског архива Пожаревац, који на овај начин обележава стогодишњицу српске кинематографије.
Број 157
Мајор Драган Младеновић, добитник награде Привредне коморе Београда
Сајбер ратовање
На свечаности у београдском позоришту „Атеље 212“, припаднику Војске Србије, мајору Драгану Младеновићу уручена је награда Привредне коморе Београда за најбољу магистарску тезу – „Међународни аспект сајбер ратовања“.
Број 157
Промоција монографије „Подморничарство Југославије“
Документа, сећања, емоције
У препуној сали Дома Војске у Београду, приређена је промоција монографије „Подморничарство Југославије“, која обухвата период од 1928. године, „када је све почело“, до укидања јединице подморничара 2005. године.
Број 157
Духовност и времеплов
Број 157
Верске традиције у српској војсци
Слободно обављање верских обреда
Уставом Краљевине Србије из 1888. године било је дефинисано да ниједан српски грађанин није могао, позивајући се на прописе своје вере, да буде ослобођен војне обавезе. Поштовање верске традиције испољавало се кроз деловање војних свештеника, обављање верских обреда, обележавање пуковских слава, прославу државних празника, наставу веронауке у војсци, полагање заклетве, освећење заставе, употребу икона у војсци.
Број 157
Фудбалски клуб „Небески анђели“
Лоптом граде пријатељства
Клуб, формиран да сачува успомену на 11 припадника некадашње 78. моторизоване бригаде, настрадалих у агресији НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године, данас је понос припадника Четврте бригаде, али и читаве Војске Србије. За мање од две године, колико постоје, „Анђели“ су освојили Куп Пчињског округа и првенство Пчињске окружне лиге, али и срца војника и многобројних грађана врањског краја.
Број 157
Конкурси
Број 157
Шах и укрштене речи
Број 157
Рекламне стране
Email