Број 156
Садржај и реч уредника
Број 156
Сусрет министара одбране Србије и Италије
Наставак плодне сарадње
У оквиру Самита Србија-Италија који је одржан у Београду, министар одбране Драган Шутановац састао се са италијанским колегом Ђанпаолом Ди Паолом.
Број 156
Сусрет начелника генералштабова Србије и Македоније
Удруживање капацитета
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић састао се 7. марта са начелником Генералштаба Армије Македоније генерал-мајором Горанчом Котеским.
Број 156
Обележен дан Војномедицинске академије – 2. март
Кућа доброг здравља
У Србији, региону и већем делу света ВМА представља светао пример и не постоји ниједан министар одбране са којим сам разговарао а да није показао интересовање за сарадњу са овом установом – рекао је министар Шутановац на свечаности, најављујући нове могућности за представљање знања и капацитета ВМА изван граница Србије.
Број 156
Догађаји
Број 156
Генерал-мајор др Младен Вуруна, начелник Војне академије
Усавршавање услов напредовања
Систем војног образовања гради идентитет професионалног официра – лидера, часног, оданог, оспособљеног и спремног за интелектуалне и етичке изазове официрског позива у служби отаџбине.
Број 156
Глумац Бранислав Лечић
Рођен за генерала
Инспирисан начином размишљања да Војна академија образује елиту војске и даје јој смисао, глумац Бранислав Лечић прихватио је улогу начелника те институције у истоименој серији која је после неколико приказаних епизода забележила изузетно велику гледаност. Припреме за улогу текле су спонтано јер је, наглашава, рођен да буде генерал и начелник Војне академије.
Број 156
Промоција нове генерације резервних официра
Изазов и престиж
Број 156
Школа за резервне официре Војске Србије
Вредно искуство
Оспособљавање у Школи за резервне официре представља незаборавно искуство за сваког факултетски образованог младића и девојку који желе да се докажу и у менаџерском, лидерском смислу, истиче потпуковник Зоранчо Давитков.
Број 156
Из резерве у активну војну службу
Добар избор
Свака школа је школа живота, рећи ће старији, али је Школа за резервне официре, показало се и школа за живот.
Број 156
Бригадни генерал академик проф. др Миодраг Чолић, декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране
У мисији здравља
Захваљујући напретку науке у последњих двадесетак година значајно је унапређена дијагностика и лечење, тако да су многе неизлечиве болести данас излечиве или се животни век таквих болесника знатно продужава. Кораци у научним открићима често се крећу геометријском прогресијом што обећава да ће се у блиској будућности многи тешки медицински проблеми. решавати много брже.
Број 156
Конференција за медије генерал-мајора Милана Мојсиловића
Помоћ војске неће изостати
Број 156
Догађаји
Број 156
Презентација информационог система евиденције војних непокретности
Уређење стања
Увођењем информационог система у оперативну употребу и усвајањем новог правилника биће остварена два вишегодишња, а могло би се рећи и вишедеценијска циља у области ажурирања евиденције војних непокретности, што ће, свакако, изискивати још много напора на реализацији амбициозних задатака.
Број 156
Промоција књиге о борби против биотероризма
Одговор на глобалну претњу
Неопходно је да српско здравство, институти и службе за јавно здравље буду у пуном обиму опремљене за случај биолошког, хемијског или нуклеарног напада, рекао је на промоцији књиге Биолошко оружје и нови приступи у борби против биотероризма др Горан Белојевић, један од аутора.
Број 156
Пријем мартовске генерације војника добровољаца
Изазов за одважне
Војници мартовске генерације почели су добровољно служење војног рока у гарнизонима Ваљево, Сомбор и Лесковац.
Број 156
Припреме скијашке репрезентације Министарства одбране и Војске Србије на Копаонику
Господари снега
Сваком повереном задатку приступају професионално. Своје способности и вештине показали су више пута. На скијашким стазама Копаоника померају сопствене границе издржљивости, како би на 52. Светском војном првенству у Словенији показали своје квалитете и представили нашу земљу у најбољем светлу. Коначни састав, изабран да брани боје наше земље у Крањској гори и Покљуки од 19. до 24. марта, проводи мартовске снежне дане како би што спремнији кренуо на пут.
Број 156
Обука Војне полиције на Копаонику
Издржљивост на испиту
Припадници 25. батаљона Војне полиције заменили су престоницу „српском снежном краљицом” на седам дана како би тактичком и кондиционом обуком одржали спремност и спретност да реагују и у суровим временским условима.
Број 156
Великани науке: Вук Караџић (3)
Књижевност на народном језику
Радећи на народној граматици, речнику и епским песмама, Вук је почео да се бави проблемом књижевног језика, који је у то време представљао хаотичну мешавину старословенског и народног. Једни су писали на рускословенском, други су увиђали потребу да пишу као што народ говори, док је трећима народни језик био простачки и сиромашан изразима. Поједини писци су у различитим приликама писали другачије. Укратко, није било никаквих правила. Такав језик више је реметио него што је олакшавао комуникацију.
Број 156
Цене у хотелима Војне установе „Тара” на Тари и у Врњачкој бањи у 2012.
Email