Галерија Дома Војске СрбијеО Галерији Дома Војске Србије

Излагачка делатност Галерије Дома Војске Србије има дугу традицију. Утемељена је још 1945. године, на иницијативу Бранка Шотре, првог послератног руководиоца те установе, познатог ликовног ствараоца и оснивача Факултета примењене уметности у Београду. У Галерији је до сада организовано више од петсто изложби еминентних домаћих и страних ликовних стваралаца. Својевремено је одржано и осам квадријенала на тему „НОБ у делима ликовних уметника” и више тематских изложби „Војска у делима ликовних уметника”.

Velika galerija Doma Vojske SrbijeОд 1953. године изложбе се организују у галеријском простору који је данас познат као Велика галерија , а 2011. године уређена је и Мала галерија , у којој се реализују пратећи програми изложби у Великој галерији, ауторске и групне изложбе ликовних стваралаца и изложбе фотографија из архиве Медија центра „Одбрана“ .

Новим излагачким концептом, који се примењује од 2011. године, у Галерији се организују репрезентативне изложбе у сарадњи са музејима, галеријама, задужбинама, легатима и другим институцијама Србије. Изложбе су наишле на изванредан пријем ликовне публике и повратиле углед који је галерија некада имала.

У 2011, 2012. и 2013. години своје богате ликовне и историјске збирке у Галерији Дома Војске Србије представили су: Галерија слика „Сава Шумановић” Шид, Галерија Матице српске Нови Сад, Војни музеј, Војни архив, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак, Задужбина „Момчило Момо Капор”, Спомен-збирка Павла Бељанског Нови Сад, Историјски архив Пожаревац, Историјски архив Града Новог Сада, Модерна галерија Центра за културу Лазаревац, Културни центар Нови Пазар, Историјски музеј Србије, Градски музеј Вршац, Градски музеј Суботице, Музеј наивне и маргиналне уметности Јагодина, Музеј наивне уметности „Илијанум“, Народни музеји из Зрењанина, Ниша, Пожаревца, Крушевца, Прокупља, Дом Јеврема Грујића и колекционари Драгољуб Милићевић и Ђура Поповић.

У претходних 60 година, од када постоји изложбени простор Дома Војске Србије, организовано је више од 500 изложби. Изложбе и бројне пратеће програме у протеклих пет године видело је више од 300.000 посетилаца, што Галерију Дома Војске Србије сврстава у ред најпосећенијих у Београду.

Уметничка збирка Галерије Дома Војске Србије

Уметничка збирка Галерије Дома Војске Србије располаже са више од 1.500 дела ликовних стваралаца свих генерација са подручја некадашње Југославије. Колекцију углавном чине својевремено откупљена дела и поклони уметника који су некада излагали у Дому Војске или који су учествовали у ликовним колонијама у организацији ове установе.

Depo Doma Vojske SrbijeУ збирци се налази неколико значајних остварења насталих током прве половине 20. века, као што су слике Влаха Буковца, Љубе Ивановића, Саве Шумановића и Марина Тартаље. Ипак, окосницу њених вредности представљају дела српских и југословенских уметника настала после Другог светског рата, па све до распада Југославије. Међу њима су најзначајнија дела Мила Милуновића, Јована Бијелића, Љубе Бабића, Косте Хакмана, Петра Лубарде, Зоре Петровић, Милана Коњовића, Крсте Хегедушића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића, Љубице Цуце Сокић, Сретена Стојановића и других великана ликовне уметности.

Од репрезентативних слика из збирке 2011. године настала је изложба „Поетика и судбина 20. века“ , која је до сада представљена у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Јагодини, Вршцу, Лазаревцу, а од избора скулптура сачињена је изложбе „Огледало времена“ , премијерно приказана у Великој галерији Дома Војске Србије у јануару 2014. године. У уметничкој збирци Дома Војске Србије налази се и пар стотина графичких радова, од којих је тридесетак изабрано за изложбу графика „Читање линије“ , насталу у мају 2014. године.

Depo Doma Vojske SrbijeМнога од дела из уметничке збирке никада нису излагана и представљају непознаницу чак и за историчаре уметности. У току је стручна обрада уметничких дела и припрема каталога збирке, који ће је приближити и потпуније представити љубитељима ликовне уметности и стручној јавности. Збирка се чува у депоу који је опремљен по савременим музеолошким стандардима. Сегменте уметничког блага ове збирке, изложене у свечаним салонима Дома Војске Србије посетиоци могу видети током манифестације „Ноћ музеја“ у којој Медија центар „Одбрана“ традиционално учествује са богатим програмом.
ВИРТУЕЛЕНЕ ТУРЕ КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У ГАЛЕРИЈАМА ДОМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


- Игром до задовољства
- Драган Стојков-сликар равнотеже
- Даница Јовановић (1886–1914)
- Сећање-туга и лепота
- Милунка Савић – хероина Великог рата
- Скривено благо дома Јеврема Грујића
- Велика Иза Влаха Буковца
- Сава Шумановић – последња деценија

Email