20.07.2022


Промоција књиге ,,Косовска сећања ратног доктора”У Свечаној сали Дома Војске Србије јавности је представљена књига др Драгана Павловића ,,Косовска сећања ратног доктора” посвећена припадницима посебних јединица полиције, херојима који су бранили отаџбину у борбама против ОВК од 1998. до 1999. године.
На промоцији, коју су организовали Медија центар ,,Одбрана” и Удружење ветерана посебних јединица полиције, осим аутора, говорили су генерал-потпуковник Обрад Стевановић, пуковник Бранко Прљевић и државни секретар Миодраг Капор.
Аутор др Драган Павловић истакао је да су у књизи описани догађаји са прве линије фронта који прате емотивно и психолошко сазревање полицајаца из мирнодопских услова у праве борце и ратнике.
– У  књизи не постоје ликови због тога што су сви припадници ПЈП главни актери. Свако од њих имао је исту позицију по питању угрожености живота и они су оно најбоље што је Србија у том тренутку имала. Током трајања сукоба, мој захтев је био да будем на првој линији фронта јер је то био једини начин да им помогнем. Остао са њима до краја јер није постојао ниједан злочин који је почињен од стране припадника ПЈП, рекао је др Павловић.  

Генерал-потпуковник Обрад Стевановић истакао је да је добро знао улогу и значај санитетских јединица током оружаних сукоба,  да је се данас уверио и у улогу тих људи у писању историје из наше ближе прошлости.
– Књига др Павловића представља истинито и објективно сведочење онога што смо радили, кога смо имали за противника и како смо се у тој борби понашали. Она је заиста вредан допринос у неговању културе сећања на оно што нам се десило, рекао је генерал-потпуковник Стевановић.

Пуковник Бранко Прљевић  подсетио је да се ове године обележава тридесет година од формирања ПЈП и изразио захвалност др Павловићу што је, без спомињања имена и  догађаја, сликовито и сажето представио дешавања у борбама против ОВК и све оно са чим су се ПЈП суочавале.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор нагласио је да је поносан што је пружио свој допринос у формирању Удружења ветерана посебних јединица полиције.
– Поред тога што помажу породицама погинулих бораца, ратним инвалидима и борцима који су у лошем социјалном положају, Удружење ПЈП има улогу и у очувању истине, којој доприноси и данашња промоција књиге ,,Косовска сећања ратног доктора”, рекао је државни секретар Капор.

Председник Удружења ПЈП Саша Пантелић изразио је посебну захвалност за успешну сарадњу Министарству одбране, Управи за односе са јавношћу и Медија центру „Одбрана“.
Email