04.09.2013


Отворена изложба „Стогодишњица балканских и Првог светског рата”У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика „Стогодишњица балканских и Првог светског рата”.

Организатори изложбе су Медија центар „Одбрана”, Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца Београд и Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Стеван Синђелић” из Свилајнца.

Председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца Београд др Видоје Голубовић отворио је изложбу и истакао да је то мали допринос обележавању века од српских ратовања.

- Изложба треба да покаже нашу снагу и борбу да не заборавимо, и трајно забележимо, како су наши преци страдали и како су животе нудили отаџбини а ништа од ње нису тражили. Слике подсећају шта се дешавало, како су тада живели наши људи, како су волели Србију, а ми данас покушавамо да се сетимо и да успомену сачувамо, рекао је Голубовић и поручио - чувајте Србију и традицију као што су их преци чували и негујте историју, она ће се вратити.

Никола Станковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Стеван Синђелић”,  истакао је да је српска историја богата традицијом и да текућа година обилује јубилејима, као што је и овај.

- Важно је да обележавамо историјске годишњице на достојанствен начин, и да на млађе генерације преносимо искуство и наша схватања, истакао је Станковић и захвалио Медија центру „Одбрана“ на организацији изложбене поставке.

У програму су наступили чланови театра „Ресава” који ради при Центру за културу „Свети Стефан, деспот српски“ у Деспотовцу.

Изложба, отворена до 14. септембра, обухвата 28 радова насталих на 17. сликарској колонији одржаној прошле године у Црквенцу код Свилајнца, када су се уметници окупили и на сликарска платна пренели сећања на подвиге и голготу српског народа и његове натчовечанске напоре у одбрани отаџбине.

Email