27.02.2020


Представљена књига „ Прича о Сакијет Сиди Јусефу“У Свечаној сали Дома Војске Србије представљена је књига „ Прича о Сакијет Сиди Јусефу“ аутора Милоја Поповића Каваје.

Књига је, како је истакао Марко Јелић, уредник књиге, објављена прошле године, поводом 60 година од када су млади акцијаши из целог света отишли у туниско погранично место Сакијет Сиди Јусефу да помогну обнављање школе коју су годину дана раније срушили француски бомбардери. Међу младим акцијашима било је и петоро Југословена, а један од њих је и аутор књиге Милоје Поповић Каваја.

Амбасадор Републике Тунис у Србији,  господин Сејфалах Реџеб истакао је да књига Милоја Поповића Каваје, студента, писца, новинара који се придружио међународним добровољцима, сведочи о вечној емпатији српског према туниском народу.

– Тунис је био жртва француског напада на погранично село, које је било уточиште ратним ветеранима,  што је изазвало осуду целог света. Везе између наше две земље од тада се настављају а Југославија је међу првим земљама која је признала независност Туниса – рекао је он.

Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира у Београду, навела је да су у нападу на поменуто погранично место, фебруара 1958. године погинуле на десетине људи и да је овај напад ујединио у болу Алжир и Тунис. Према њеним речима две земље су и данас повезане заједничком судбином а посебно због бриге око границе.

Издавање књиге помогла је Карић фондација а Драгомир Карић, председник Удружења српско-тунижанског пријатељства и председник Посланичке групе пријатељства са Тунисом у Народној Скупштини Републике Србије је навео да ова књига на изванредан начих одсликава пријатељство Србије и Туниса започето педесетих година прошлог века. Подсетио је такође и да је у првом светском рату Тунис примио 52.000 изнурених српских војника који су прешли Албанију , како би се опоравили и припремили за нове битке.

Аутор књиге Милоје Поповић Каваја, указао је да смо пријатеље са севера Африке раније били мало заборавили а они су нам и када су сами били у кризи били пријатељи.

– Усред алжирског рата смо се упутили да градимо школу, коју су француски бомбардери срушили. Било је младих из целог света, од Кине до Латинске Америке, рекао је он и додао да је од петоро Југословена , који су са њим отишли сада жив само он.

Књига обилује и великим бројем фотографија, међу којима су и оне из периода бомбардовања места и изградње срушене школе, када је страдало и 11 ђака који су се налазили у школи.
 
Email