11.02.2020


Промоција књиге „Вожд Карађорђе у Другом србском устанку “У Атријуму Дома Војске Србије, данас је у организацији Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године представљена књига „Вожд Карађорђе у Другом србском устанку“ пуковника у пензији Новице Стевановића. 

На промоцији су поред аутора говорили и председник Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године, пуковник у пензији Љубомир Марковић, пуковник у пензији професор др Милоје Пршић, и професор Петар Трајковић.

Присутне је испред Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године поздравио председник, пуковник у пензији Љубомир Марковић који је препоручио књигу свим љубитељима историје и војне књиге, истичући да је аутор успео да прикупи аутентичне податке и опише часну и поштену борбу коју је водио Карађорђе. Он је присутне упознао са садржајем књиге истичући да посебну вредност овог дела чине прилози који се налазе у њој и  који садрже значајне и прецизне податке из периода српских устанака који до сада нису били познати јавности.

Он је испред Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године уручио Захвалницу аутору Новици Стевановићу.

Према речима професора др Милоја Пршића књига се ослања на изворну литературу из 19.  и 20. века и у њој је описан живот како Србије из периода устанака тако и актуелна политичка ситуација као и надмудривање и преговори између Милоша Обреновића и Турака. Како је истакао, аутор је у делу систематизовао и описао комплетан устанички период.

Професор Петар Трајковић похвалио је аутора и препоручио књигу свим љубитељима писане речи и истакао је да књига обухвата период прве половине 19. века као и период друге половине 19. века, када Србија први пут добија независност.

Књига „Вожд Карађорђе у Другом србском устанку “ објављена је у издању издавачке куће „Хришћанска мисао“ из Београда.            
Email