01.02.2020


Изложба „Дијанина деца“ отворена у СуботициИзложба "Дијанина деца", која је у мају прошле године, први пут представљена публици у београдском Дому Војске Србије, а настала је као плод  сарадње Министарства одбране и Радио-телевизије Србије, вечерас је свечано отворена у суботичкој Великој већници Градске куће.

Ауторка поставке, која обухвата фотографије и дневничке белешке Дијане Будисављевић, преко којих посетиоци имају прилику да сазнају како је та хуманитарка спасавала децу из Јасеновачког логора, је новинарка Радио телевизије Србије, Слађана Зарић. 
 
Изложба је организована на иницијативу Завичајног удружења Далмација, како би - могло се чути на отварању - одали почаст и дубоку захвалност заборављеној хероини. 
 
Након пригодног програма, присутне је у име организатора поздравио Милорад С Кураица, који је подсетио да је изложба посвећена Аустријанки Дијани Обексер Будисављевић, али и свој невино страдалој деци у логору смрти Јасеновцу.
 
- Заборав је страшнији од смрти. Дијани смо вечити дужници. И они, којима је спасила животе, и ми који  са закашњењем сазнајемо за њено дело,  рекао је Кураица, који је  посебно захвалио Министарству одбране Републике Србије на сарадњи око реализације пројекта.
 
Изложбу је отворио живи сведок страдања људи у усташким логорима смрти у Другом Светском рату, Милан Почуча, а том приликом су прочитани и његови стихови посвећени родном страдалом селу Дивослу. 
 
Након званичног отварања присутни у Градској већници погледали су и  документарни филм "Дијанина деца", ауторке Слађане Зарић. 
 
Завичајно удружење „Далмација“ уручило је захвалницу Министарству одбране за успешну сарадњу на реализацији и организацији изложбе „Дијанина деца“ у Суботици, а признање је примила директор Медија центра "Одбрана" потпуковник Биљана Пашић.
 
Изложба, чија је аутор архитекта Иван Мангов, посвећена је највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. Захваљујући Дијани Будисављевић, од сигурне смрти спасено је више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској.
 
 
Email