18.07.2019


Треће стручно вођење кроз изложбу „Шидски пејзаж“Најзначајнији српски сликар прве половине 20. века, Сава Шумановић, привукао је велики  број заљубљеника и поштоваоца његове уметности, па је бројна публика пропратила треће по реду стручно вођење и ауторско тумачење  изложбе „Шидски пејзаж“ које је одржано у уторак 23. јула у Великој галерији Дома Војске Србије.  

- Пре 80 година, Сава Шумановић је имао ту храброст да направи велику изложбу у Београду и изложи 410 слика. Изложба је трајала 20 дана и тада је продао 110 својих дела. И ево нас данас поново у Београду, по трећи пут у Дому Војске- започела је причу Весна Буројевић, директор Галерија "Сава Шумановић" у Шиду.

Она је потом објаснила да се као аутор поставке одлучила за пејзаже, јер се ту најбоље види колико је уметник унео себе у сваки делић слике или како је сам говорио и писао "метнуо на платно".

Рођен је у угледној породици у Винковцима, која се убрзо преселила за Шид. По завршетку Загребачке уметничке школе, два пута је боравио и школовао се у Паризу, када је овај град био центар уметности. Родитељи су му пружили потпуну подршку да се бави сликарством, иако је био једини мушки наследник у широј фамилији и мада се од њега очекивало да настави породичну традицију банкара или адвоката. У Паризу је одседао на Монпарнасу, атеље му је опремао архитекта, а користио је квалитетне боје. Био је посвећен раду и како је говорио, решен да прави слике за вечност, да у њих стави сво своје знање и умеће како би биле сваком задовољство за око.

Успео је да буде примећен од француске размажене критике, па је Француска влада откупила два његова дела.  Уз бројне похвале његовом раду  „Доручак на трави“ освануо је на насловним странама француских часописа, а излагао је и у многим тамошњим салонима.

-По повратку у Шид, кажу да је имао обичај да стане на ћошак и гледа, дуго посматра и упија лепе пределе и да после тога неуморно ради. Насликао је око 600 слика, а после његове смрти мајка је поклонила граду Шиду 417 дела- испричала је Весна Буројевић.

Она је такође поменула да је Сава Шумановић најзначајнији српски сликар прве половине 20. века, да је 1928. године у Београду распродао целу поставку своје тадашње изложбе, што је својеврстан куриозитет, али и да је боје правио сам.

- Слике које је насликао пре 90 година и данас су светле, нису се промениле ни потамнеле. Снег је плав и розе, има и окер боје, осунчан је и светао, јасно осликан и окупан емоцијом- рекла је ауторка поставке.

Сава Шумановић је провео  последњу деценију живота у Шиду, неуморно радећи. Више од половине његовог сликарског опуса су пејзажи. У  оку и срцу носио је слику завичаја коју је у зрелим годинама овековечио на својим платнима. Препознао је богатство колорита и светлости у околини родног краја. Раскошни воћњаци у цвету, њиве зрелог жита, благи обронци Фрушке Горе, родни виногради  у свим годишњим добима, путеви и сокаци,  постали су слике за вечност. Слике које сви носимо у својим сећањима.

Од 1939. до краја живота уметник није потписивао своје слике револтиран уласком града Шида у Независну државу Хрватску и предстојећим ратом. Стрељан је 1942. године.
 
Поставка је отворена до 27. јула.
 
Email