12.06.2019


Уметничко вече посвећено борцима са Кошара у Дому Војске СрбијеУ Дому Војске Србије вечерас је одржана промоција књиге песама „Последњи плотун“ аутора Невена Милаковића и новог ЦД-а „Трилогија са Кошара“ „Србских православних појаца.

Песник Невен Милаковић читао је ове вечери стихове из своје збирке, а гласовно промоцију су обојили чланови групе „Србски православни појци“, иначе акапела састава који кроз свој рад чува и негује српску традиционалну музику.
 
Песме које су извели чланови састава „Србски православни појци“ инспирасане су догађајима са Кошара, из књиге „Последњи плотун“ аутора Невена Милаковића, који је причу храброг борца Ненада Станића преточио у стихове.
 
Присутнима у Свечаној сали Дома Војске Србије обратио се на почетку Ненад Станић, један од преживелих бораца са Кошара. Он је испричао своју причу која је Невена Милаковића инспирисала да напише, сад већ чувену песму „Вила са Кошара“. Станић је истакао да он своју личну причу данас везује највише за веру у Бога и отаџбину, којом је и сам инспирисан пренео своја сведочанства, која су оживела у песми. Он се захвалио песнику и нагласио да је ова поезија позив на молитву, али и на борбу за бољи живот упркос сећањима које муче.
 
У име састава „Србски православни појци“ публици и присутним члановима породица бораца са Кошара на присуству се захвалио Марко Качаревић, који је подвукао да је циљ објављивања овог ЦД-а да кроз песму славимо муке, патње и ране наших хероја.
 
Потом је публику поздравио и пуковник Душко Шљиванчанин, актер борби на Кошарама, који је истакао да је посебан осећај говорити пред мајкама наших јунака, те да се данас после 20 година од ових догађаја испоставило „да слава припада мученицима, а не џелатима“. Шљиванчанин је додао да се кроз ову музику и стихове радују и душе мученика са Кошара.

Битка на Кошарама или пакао Кошара, водила се од 9. априла до10. јуна 1999. године између припадника Војске Југославије и такозване ослободилачке војске Косова, коју је подржала Војска Републике Албаније и НАТО авијација. У овим борбама погинуло је 108 припадника војске Југославије.

Жеља „Србских православних појаца“ и аутора песама и музике је да пројектом „Трилогија са Кошара“ дају уметнички допринос обележавању 20 година од НАТО агресије. Ове вечери публика у Свечаној сали Дома Војске Србије уверила се у аутентичност судбина хероја са Кошара, које ће као живи сведок српског страдања бити још дуго помињане у песмама.
 
Email