12.06.2019


Промоција романа Ивана Наумова „Балканска међа“У Атријуму Дома Војске Србије данас је промовисан роман Ивана Наумова „Балканска међа“, објављен у издању „Информатике“ из Београда.

 Ова руско-српска ратна драма, посвећена је тајној операцији преузимања аеродрома Слатина на Косову и Метохији, током НАТО бомбардовања СР Југославије 12. јуна 1999. године.

На промоцији су говорили историчари Предраг Марковић и Алексеј Тимофејев,  глумци Милош Биковић и Александар Срећковић и аутор Иван Наумов.

Како је истакао аутор романа, било је тешко доћи до информација које се тичу тог усиљеног марша на Приштину, јер су то информације које су биле под велом тајне те је он прво почео да ради на роману, из кога је касније настао и сценарио за истоимени филм, прикупљајући информације из разговора са непосредним учесницима тих догађаја

Глумац Милош Биковић пренео је присутнима своје доживљаје ове теме истичући да је желео да се Србија укључи у овај пројекат, јер сматра да он представља заједничку историју Србије и Русије те да осећа велику захвалност што се руска страна прва сетила да направи причу о томе.

-Сведоци смо тога да је историја често била жртва ревизије и да смо ми као и Русија  у ратовима у којима штитимо своју територију врло често проглашени за окупаторе, зато мислим да је важна ова једна врста борбе кроз културу за заштиту нашег идентитета и историје - истакао је Биковић 

Говорећи о својој улози у филму, глумац Александар Срећковић рекао је да је имао изузетан глумачки изазов и да се трудио да та негативна линија која се провлачи кроз причу и његову улогу главног негативца прикажу суровост рата и околности какве рат пружа, те да се нагласи цела антиратна улога књиге.

Непосредно после ратног пламена у Босни, на Балкану расте ново жариште. Сукоби Срба и Албанаца на Косову неконтролисано расту. Српске снаге покушавају да потисну такозвану Ослободилачку војску Косова. Међународна заједница оптужује Владу у Београду за прекомерну употребу силе и без сагласности Уједињених нација НАТО почиње бомбардовање Србије.

Ови догађаји су забележени као најопаснији за погоршавање односа између Русије и Запада још од Карипске кризе.
 
 
 
Email