08.04.2019


Филм „Универзум бола“ приказан у Дому Војске СрбијеУ Атријуму Дома Војске Србије вечерас је одржана пројекција документарног филма „Универзум бола“, аутора Ранка Ђиновића. Филм представља потресна сведочанстава о страдању Срба на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2007.године.

Након пројекције, публици су се обратили Југослав Петрошић, Стеван Ђуровић, пуковник у пензији, као и сам аутор Ранко Ђиновић. 

Пуковник у пензији Стеван Ђуровић рекао је да изнова треба подсећати на људе који су својим животима оправдали часне претке и њихова дела, јер наглашава „ћутање о страдању Срба представља нови злочин“. Ђуровић је филм „Универзум бола“ окарактерисао као опело и парастос свима који су своје животе дали за спас отаџбине.
 
Југослав Петрушић је истакао карактер српског народа и његову тврду веру која га је одржала вековима, и због које је страдао на овакав начин. Он је као сведок ратних догађаја подсетио и на зверства која су чињена над српским живљем на Косову и Метохији у последњих неколико деценија.
 
Аутор филма Ранко Ђиновић рекао је да је овај филм намењен подсећању на велико страдање и жртву српског народа да опстане на својим вековним огњиштима, али је посебно нагласио да је он намењен и свима онима који би да прикрију и прећуте сигурно најболнији период у савременој српској историји. Уз подсећање на ове тешке године страдања и мучења, он је рекао да је наша обавеза као друштва да памтимо и делимо бол са породицама које су изгубиле своје најмилије у овим крвавим годинама, а да је на држави да због породица жртава истраје на проналажењу и кажњавању свих оних злочинаца који су ова дела починили.
 
Присутни говорници сложили су се да је најболније што ни после две деценије од првих злочина почињених над српским народом нема казне за починиоце. Они су изразили наду, да ће правда за жртве и њихове породице, једног дана ипак бити задовољена, те да ће сви они који су плански прогонили и убијали Србе са Косова и Метохије одговарати пред надлежним судовима.

На крају филма дати су и подаци о броју страдалих и несталих. Наиме, до сада је идентификовано 367 тела страдалих Срба, а још њих 547 се воде као нестали.
 
Филм „Универзум бола“ хронолошки доноси потресне приче о страдању српског народа у периоду од 9 година, али и сведочи о монструозним отмицама, мучењима и убиствима Срба, као и о уништавању духовне, културне и материјалне баштине нашег народа на простору Косова и Метохије. 

Порука филма на крају остаје као опомена свима онима који мисле да ће српски народ и држава заборавити своје страдале сународнике, а она гласи да „потрага никад неће престати“.
У уметничком делу програма песму „Вила са Кошара“, отпевала је Јефимија Ђиновић.
 
Email