11.03.2019


Књига „Бесмртни монитор” пред београдском публикомУ Свечаној сали Дома Војске Србије данас је промовисана књига контраадмирала у пензији Бошка Антића „Бесмртни монитор” која од заборава чува сећање на херојство посаде монитора „Драва“ и њеног команданта поручника бојног брода прве класе Александра Берића.

Говорећи о аутору, генерал-потпуковник у пензији др Радован Томановић подсетио је да је Антић најплоднији аутор о југословенској ратној морнарици, а да је „Бесмртни монитор” 58 књига коју објављује  чувајући многе морнаричке приче на величанствен начин од заборава. Дело контраадмирала Антића, истакао је он, открива неоспорне чињенице о херојском отпору посаде у Априлском рату, која није дозволила да брод падне у руке непријатеља и заувек се уписала у историју остављајући поколењима светао пример како се брани отаџбина и слобода.

Капетан бојног брода у пензији Ђорђе Пражић нагласио је да је то дело вишедеценијски подухвалт аутора Антића који је озбиљним и студиозним истраживањем успео у потпуности да сагледа све друштвено-политичке прилике у освит Априлског рата, доносећи јединствену причу о монитору „Драва“ и његовом команданту Берићу уз детаље који до сада нису били познати широј јавности.

Поручник фрегате Драган Спасојевић из Речне флотиле подсетио је да јединица у којој службује у спомен-соби чува сведочења четворице преживелих чланова посаде. Сем тога, касарна у Новом Саду носи име управо по команданту монитора „Драва“ Александру Берићу, чувајући од заборава један од најсветлијих примера морнаричких официра у српској историји.

Аутор „Бесмртног монитора” нагласио је да му је управо поручник Александар Берић био узор у војничкој каријери, те да му је од првих дана службовања жеља била да од непраедног заборава отргне посаду „Драве“ која је с бродом заувек отпловила у истрију. Годинама је сакупљао податке, разговарао са преживелима и коцкицу по коцкицу слагао мозаик и реконструисао последње дане бесмртног монитора и његове херојске посаде.

На промоцији одломке из књиге читао је поручник Спасојевић враћајући присутне у не тако давну и неправедно заборављену прошлост осветљујући јунаштво југословенских моранара који и данас могу свима бити пример како се брани отаџбина и чува официрска част.

У хладно јутро, 12. априла 1941. године, у близини Чиба – данашњег Челарева, немачке „штуке" су се обрушавале на монитор „Драва”, који је, погођен, после седмодневног отпора немачким освајачима - тонуо на дно Дунава. На његовом јарболу вијорила се изрешетана застава, а испод ње на командном мосту, у ставу мирно, стајао је рањен командант брода поздрављајући симбол оданости посаде земљи и народу коме припада. Два симбола - застава и командант брода тонули су заједно са њим стојећи на свом месту – застава на јарболу, а командант на командном мосту.

Придржавајући се старог морнарског принципа, командант монитора „Драва“ није напустио свој брод ни мртве другове на палуби брода и у његовој утроби, који су полако нестајали у вртлогу који је тонући брод стварао, док су ка обали пливали морнари носећи са собом успомену на свог храброг команданта, на своје погинуле другове, као и сећање које ће овај брод одвести у легенду – која говори о посади брода као нераздвојивој целини, о родољубљу, о другарству и поносу, о несаломивости оних који воле слободу, чак и онда када се за њу иде у смрт.

Међу многобројним љубитељима писане речи и поштоваоцима морнаричке професије данашњем представљању књиге присуствовале су и унуке поручника Александра Берића.
Аутор Антић уручио је један примерак књиге „Бесмртни монитор” команданту Речне флотиле капетану бојног брода Андрији Андрићу као знак захвалности за подршку у раду, али и за опредељење Речне флотиле да сачува сећање на храброг поручника Берића.
Email