08.02.2019


Одржана промоција књиге „Небеске хероине света“Промоција књиге ауторке проф. Радмиле Тонковић, „Небеске хероине света“, одржана је данас у Атријуму Дома Восјке Србије. Дело представља јединствену енциклопедију у којој се налази више од две хиљаде биографија жена летача света које су обогаћене фоотграфијама.

О књизи и аутору говорио је филозоф и песник Божидар Глоговац, који није крио своју задивљеност према јединственој монографији.

-Радмила је писала о херојским лепотицама неба, а међу њима се може и она сврстати јер је овом књигом постала славна. Она је једина жена која је одликована почасним парадним официрским бодежом вазухопловства. Овим делом, подигла је својеврсан споменик небеским херионама света међу којима су и наше Српкиње – рекао је Глоговац.

Свој утисак о делу дао је и ваздухопловни инжењер проф. др Драгољуб Живковић који је о јединственој енциколопедији имао само речи хвале и који сматра да је ауторка овим делом афирмисала женски род и довела га у раван са мушкарцима, а можда и изнад њих.

- Ваздухопловство би тербало Радмили да подигне највећи споменик, јер је она подигла највећи споменик ваздухопловству. Она је помоћу лаганог, питког и лепог стила направила највеће ремек дело у ком је жене ставила у темељ. Она нам је показала да је жена највеће благо људског рода. Књига заслужује највећи углед, поштовање и признање – рекао је бивши пилот и истакао да до сада није писуствовао поучнијој и значајнијој промоцији од ове у којој се налазе биографије небеских хероина света.

О руским авијатичарима говорила је филозоф и публициста проф. др Биљана Живковић, која је истакла да је Радмила сјајан стваралац која је изнедрила значајна дела.

- Прва руска авијатичарка била је Лидија Зверева која је полажући испит на авиону уписала пет осмица на небу. Рускиња је такође била и први женски војни пилот у свету. Оне су биле и прве жене ратнице неба – рекла је Биљана истичући да је ово знање стекла из књиге „Небеске хероине света“.Закључну реч о делу и раду на њој дала је аутор Радмила Тонковић, која је уједно и прва жена ваздухопловни новинар, добитница бројних признања како код нас, тако и у свету.

Укратко, жена чија је биографија препуна успеха и која је иза себе оставила књиге од изузетног значаја.

-У овој књизи, коју сам писала десет година, желела сам да извучем жену из свих места која су јој  намењена. Нигде на свету, жена није забележена онако како јој припада. Бележене су само као мајке, супруге, сестре. Свим њеним успесима доприносили су и мушкарци који су стварали летелице, конструисали и градили аеродроме, па ни њих нисам изоставила. Ова књига представља збирку свих значајних жена и мушкараца у ваздухопловству. Желела сам да истакнем и наше људе који су значајни у светском ваздухопловству као што је Огњеслав Костовић – рекла је ауторка овог култног дела Радмила Тонковић, истичући да је целу планету сама обишла радећи на овој књизи која представља њено животно дело. Књига је преведена најпре на руски језик и прихваћена је као уџбеник у техничким школама и на ваздухопловним академија у Руској Федерацији. Ускоро ће бити преведена и на енглески.
 
 
Email