18.01.2019


Представљена књига „Људи и градови“ Горана ЛазовићаУ Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је представљена нова књига Горана Лазовића под називом „Људи и градови”. О овој књизи, поред аутора, говорили су проф. др Малиша Станојевић са Филозофског факултета у Крагујевцу, Слободан Кљакић, уредник у дневном листу „Политика” и књижевник Мухарем Дурић.  

Путописна проза Горана Лазовића махом је инспирисана његовим бројним путовањима по Русији, те сусрету са људима и градовима. У његовом роману путописац је главни јунак, али су не мање битни сви они које Лазовић на свом путу среће и који, свако за себе, причају своју причу.
                                  
Професор Малиша Станојевић истакао је да је реч о тешко одређујућој форми, када се говори о овој Лазовићевој књизи. Сам аутор у поднаслов ставља одредницу „можда роман“. Реч је, како Станојевић каже о једној врсти путописног штива, које је у сваком случају отворени текст који читаоца асоцијативно упућује у смеру који је аутору битан.
 
Говорници су се сагласили да ова књига на посебан начин расправља о култури сећања, Лазовић пред нас поставља једног културног јунака који живи у садашњости, али је једнако свестан и стално подсећа на културу ранијих векова.

Лазовићеви јунаци су и знаменити људи попут Душка Радовића, Матије Бећковића, патријарха Павла који сведоче о битним историјским преломима. Аутор притом успева да књига „Људи и градови“ постане и аутобиографска, а то успева једним посебним наративом у ком је његова лирска природа преовлађујућа.
 
Рецензент романа „Људи и градови” Емир Кустурица о Горану Лазовићу бележи: „Мало је таквих типова данас. Мало је даровитих којима је важније да се изразе како ваља, него да зараде како ваља. Његове ријечи се претварају из документа у поезију. У Русији, гдје год да кренеш – ту је Горан Лазовић. Када осјетиш његову „фаст фуд“ поезију, зажалиш за прохујалим временима када је слава промашених тренутака била уобичајена појава. Свака њему част!”
 
Уз захвалност присутним пријатељима и публици која је испунила Свечану салу       Дома Војске. Лазовић је истакао да је назив ове вечери „Љубави, име ти је Русија“ у ствари гесло целокупног његовог рада.
 
У програму је наступио Хор Музичке школе „Невена Поповић” из Гроцке, под диригентском палицом Петра Швабића, док је поетске делове књиге читао чувени интерпретатор српске прозе и поезије Вицо Дардић. Видео поруком присутне су поздравиле и планетарно познате Бурановске Бабушке, етно састав из Русије.

Књига „Људи и градови“ Горана Лазовића објављена је у издању издавачке куће „СрбоАрт“.
 
Email