05.12.2018


Промоција књиге „Црњански – биографија једног осећања”Поводом 125. година од рођења Милоша Црњанског данас је у Свечаној сали Дома Војске Србије промовисана оригинална монографска студија „Црњански – биографија једног осећања”, аутора проф. др Мила Ломпара. Издавач тог дела, које је на овогодишњем београдском сајму књига проглашено за издавачки подухват, јесте „Православна реч” из Новог Сада. Промоцију је својим присуством увеличао Патријарх српски господин Иринеј.

У богато илустрованој монографији великог формата, са аналитичким текстом, поезијом, сликама и цртежима, уоквирен је научни оглед Мила Ломпара о Милошу Црњанском, „највећим странцем српске културе”. О садржају монографије, а пре свега  о Црњанском, говорили су професор др Зоран Аврамовић, професор др Јован Попов, аутор монографије и издавач Зоран Гутовић, директор „Православне речи”.

Професор др Јован Попов, угледни компаратиста и професор теорије књижевности, рекао је да би се по наслову књиге могло наслутити да се Ломпар у свом делу „подухватио жанра биографије”, но, то очекивање брзо бива развејано, јер није намера аутора била да реконструише „целину, вијугавог и трновитог животног пута Милоша Црњанског”. Онима који фактографију претпостављају интерпретацији понуђен је при крају књиге на двадесетак страница хронологије наговештај такве читалачке авантуре.

 
–Уместо епског наратива, Ломпар исписује драму пишчеве унутрашње биографије, настојећи да осветли пресудне моменте његовог духовног и интелектуалног развоја, а можда у првом реду  његовог социјалног хабитуса. Монографија о Црњанском компонована је у 26 поглавља, различитих по дужини, по темама које се обрађују, понекад чак и по стилу који варира, од књижевно-научног преко филозофског до књижевно-уметничког. Засебно посматрана нека од тих поглавља, попут уводног и завршног, представљају ремек дела савремене српске есеистике, па би се књига могла читати као збирка бриљантних огледа у чијем се тематском језгру налази један човек, али увек у релацији са другима, махом опонентима – каже професор др Попов.

Црњански је своја најзначајнија дела написао у емиграцији од 1941-1965. године.

–Како је писац успео да у тако неповољним условима ствара своја најзначајнија дела? – запитао се професор др Зоран Аврамовић и додао да је професор др Ломпар на то питање одговорио у традицији античке филозофије: – Патња помаже мудрости и стваралаштву.

Професор др Аврамовић је потом говорио о друштвеном миљеу у коме је живео велики писац и о његовим политичким опредељењима и истакао:

– Црњански  се није одрекао националног завичаја и српства у време прве и друге југословенске државе. Али и поред статуса маргиналца, његово дело сија свом својом вредношћу и снагом језика у српској и страним културама. О томе сведочи Ломпаров научни оглед и широка рецепција књижевног дела Милоша Црњанског.

Аутор књиге професор др Мило Ломпар истиче да је Црњански имао способност уживљавања у време. Написао је наш најзначајнији историјски роман „Сеобе”, и најкосмополитскији роман, „Роман о Лондону”, који је по његовом мишљењу најрепрезентативније модерно дело, чије трагове и одјеке можемо пронаћи данас у дневној штампи, у различитим садржајима миграната који преплављују наш континент.

–Ухватио је вектор времена – истакао је професор др Ломпар.

Програм је водила и делове из монографије читала наша драмска уметница Ивана Жигон.
 
Email