03.12.2018


Отварање изложбе „Српско сликарство XX века (1900 – 1950)“Изложба  „Српско сликарство XX века (1900 – 1950)“ антологијски избор из приватних збирки у организацији Медија центра „Одбрана“ и Фондације Плаво биће отворена у четвртак 6. децембра у 19 часова у Великој галерији Дома Војске Србије.

Аутор поставке, историчар уметности и музејски саветник у пензији, Никола Кусовац се определио за преко 60 дела, најзначајнијих сликара прве половине двадесетог века, од којих су већина окарактерисана културним добром од изузетног значаја.

Поставка пружа добар увид у генезу и развојне етапе српског сликарства прве половине прошлог века а чине је радови 43 аутора међу којима су: Надежда Петровић, Леон Коен, Марко Мурат, Бета Вукановић, Коста Миличевић, Јован Бијелић, Игњат Јоб, Сава Шумановић, Иван Радовић, Живорад Настасијевић, Милан Коњовић, Вељко Станојевић, Петар Лубарда и многи други.

На отварању изложбе присутнима ће се у име Министарства одбране обратити начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић. Испред Фондације Плаво присутне ће поздравити директор фондације Никола Стојчевић, о изложби као и њеном концепту говориће аутор изложбе Никола Кусовац и Никола Мирков који ће изложбу отворити.

Изложба је отворена до 26. децембра 2018. Током трајања изложбе организована су стручна вођења за публику.

 
Email