08.11.2018


Монодрама о војводи Јанку Катићу у Дому Војске СрбијеВечерас је у атријуму Дома Војске Србије, у извођењу глумца Александра Дунића, по тексту Милована Витезовића,  изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“.

Јанко Катић, кнез туријски из села Рогаче подно Космаја, турски шурак и ретко образован војвода, тумач с турског и немачког, био је једна од тројице кључних фигура у првим годинама Првог српског устанка. Свестан још од јесени 1803. године да је буна на помолу, избегао је сечу кнезова, и придружио се Карађорђу и устаницима. Заједно са Симом Марковићем и Васом Чарапићем штитио је остатак српске војске од дејства турских јединица из Београда. Познат по мудрости и познавању језика, био је с Карађорђем на преговорима с Аустријанцима у мају 1804. године у Земуну, и потом с Бећир пашом кога је Порта упутила да казни дахије због зулума. Свестан лоших страна апсолутне моћи, заједно с Јаковом Ненадовићем покушао је да ограничи Карађорђеву власт,  безуспешно.

Кроз инспиративан текст пун епизода из живота овог јунака Првог српског устанка, писац Витезовић и глумац Дунић исприповедали су причу и о мало познатој прожетости односа српског народа и Турака из Београдског пашалука, вођа устанка, и мање познатих личности српске историје.

„Јунаштво кад се мора, а речју буди окован. Хвалом других човек себе уздиже“, била је порука овог војводе који је погинуо 1806. године код Шапца.


 
Email