04.04.2013


Промоција књиге „Мудрост и мач – филозофи о тајнама мира и рата“У Атријуму Свечане сале Дома Војске Србије данас је представљена књига „Мудрост и мач – филозофи о тајнама мира и рата“ аутора професора др Илије Кајтеза.

Говорећи о делу у коме се проблематика мира и рата анализира са становишта хронолошког развоја филозофске мисли од освита људског друштва до савременог доба, рецензенти професори др Владимир Цветковић и др Мирослав Младеновић истакли су да је у њему сабрано професорско искуство аутора са најмудријим филозофским мислима.

Век који је за нама, сложили су се рецензенти, остао је забележен као век разарања, ратова и жртава, и стога је неопходно на основу прошлости истражити, које су димензије и карактеристике рата, као класичног феномена, у новом веку. То је важно, закључили су, јер су и рат и мир одлика једне појаве-човека.

Према речима аутора, иначе дугогодишњег професора на Војној академији, књига је посвећена његовим студентима, као и свима онима који желе да се упусте у „спознају врлети филозофије“. Како је истакао, дело је настајало више од деценије, а његовој важности суд ће дати читалачка и стручна јавност.

Овим делом у издању Медија центра „Одбрана“, аутор се обраћа најширем кругу академске популације, а бројним цитатима обимне изворне грађе књигу је обдарио општеобразовним карактером.

Email