10.10.2018


Хероине из Великог ратаПозоришна представа „Женско срце у шињелу“ изведена је у Свечаној сали Дома Војске Србије. Пред многобројним публиком испричана је прича о три хероине Великог рата – Милунки Савић, Флори Сендс и Надежди Петровић по тексту Михајла Витезовића, а у режији Мирјане Карановић. Улоге су тумачиле Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић.

Представа је пратила три глумице – Искру, Јасну и Сенку, које поводом годишњице Великог рата покушавају да направе представу о животима три хероине. Прича у себи носи преплитање живота самих глумица и недаћа које их муче и њихових покушаја да испричају животне приче Милунке Савић, најодликованије жене војника у историји ратовања, Флоре Сендс, једине Британке с чином капетана у српској војсци и Надежде Петровић, која је жртвовала живот да би помогла свом народу. Током представе три глумице проналазе снагу у ликовима које тумаче и поистовећују се са њима, што им даје ветар у леђа да се суоче са сопственим проблемима. Током увежбавања премијере представе о хероинама, што су дубље залазиле у срж ликова које тумаче, пожелеле су да никад не забораве шта су Милунка, Флора и Надежда учиниле за српски народ, али и да ту причу испричају свима, како њихово јунаштво не би било заборављено.

Дело прати живот хероина од тренутка када добровољно ступају у војску, њихово ангажовање у рату, али и живот после рата, пун неправди према њиховом доброчинству и пожртвованости.
Email