13.09.2018


Стручно вођење кроз изложбу „Сећање на југословенске уметнике револуције“Данас је у Великој галерији Дома Војске Србије одржано стручно вођење кроз изложбу „Сећање на југословенске уметнике револуције“ . Након упознавања са историјатом и архитектуром здања Ратничког дома, ученици Грађевинске школе били су у прилици да заснају нешто више о идеји и настанку изложбе „Сећање на југословенске уметнике револуције“. Радови представљени на изложби чине трајна уметничка остварања настала током манифестацији „НОБ у делима ликовних уметника Југославије“ која се у овој Галерији одржавала у периоду од  1961. до 1985. године. Данас се ови радови трајно чувају у фундусу Дома Војске Србије,  истакла је Јелена Кнежевић ауторка изложбе и начелник Галерије.

О значају саме изложбе говоре и имена учесника: Ђорђе Андрејевић Кун, Даница Антић, Јован Бијелић, Мило Милуновић, Милан Цмелић, Оља Ивањицки, Бранко Миљуш, Цветко Лаиновић, Божа Илић, Петар Лубарда, Никола Мартиноски, Ангелина Гаталица, Ото Лого, Милош Гвозденовић, Милан Коњовић, Милић Станковић – Милић од Мачве, Петар Омчикус, Воја Станић, Мића Поповић, Мерсад Бербер, Емир Драгуљ, Халил Тиквеша и други. Поменути уметници обележили су ликовну сцену југословенске уметности друге половине 20. века и битни су како за разумевање тако и за проучавање уметности поменутог периода. Изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције“ отворена је до 25. септембра.

Током Дана европске баштине коју Медија центар „Одбрана“ обележава и ове године, заинтересовани посетиоци биће у прилици да  у уторак 18.9.2018. у 13.00 часова, поред актуелне поставке обиђу и објекат Дома Војске Србије и упознају се са његовим значајом и архитектуром.
Обавезна пријава на: 011/3234 - 712
 
Email