04.09.2018


"Лујза Мишић" у београдском Дому ВојскеУ београдском Дому Војске вечерас је изведена представа "Лујза Мишић", о животу прослављеног српског војводе Живојина Мишића.

Реч је о драмској поставци базираној из угла Мишићеве супруге, Немице, Лујзе Крикнер Мишић, коју у комаду маестрално тумачи Соња Јауковић, првакиња драме Народног позоришта.

Улогу радијске новинарке, Босиљке, игра Весна Станковић, чланица ансамбла Југословенског драмског позоришта.

Актере представе, рађене по тексту Саше Симоновића, чију драматизацију и режију потписује Весна Станковић, бурно је поздравила многобројна публика, која је до последњег места испунила Свечану дворану Дома Војске Србије.

У прологу дирљиве драме о љубави, рату, патњи и нади, Дејан Милић, предавач реторике на Правном факултету Универзитета Унион, инспиративно је беседио о страдању српског народа током двадесетог века.

На крају представе, након што се глумачка екипа поклонила публици,  Весна Станковић је подсетила присутне да су се ових дана пре 100 година одвијале најтеже битке на Солунском фронту. 

- Нужно је да ове херојске приче преносимо својој деци и ближњима,  како би знали да су потомци великог народа. Насупрот увреженом схватању да само ратна времена изнедре хероје, знам много мирнодопских хероја, рекла је редитељка представе и у том контексту споменула Милунку Савић, која је, осим што је била херој у рату, у миру одгајила 37 туђе деце. 

Она је представила и Тању Дражиловић, председницу Удружења "Центар звезда", које организује сигурну кућу за децу одраслу без родитељског старања и позвала све присутне да подрже тај и сличне хуманитарне пројекте. 

Драма „Лујза Мишић“, за коју је музику радио Владимир Никић, а костиме Ивана Гутеша, освојила је награду за најбољу представу по избору публике, фестивала дуо драме у Тополи.
Email