27.08.2018


Отварање изложбе „Сећање на југословенске уметнике револуције”У Великој галерији Дома Војске Србије у понедељак 3. септембра са почетком у 13.00 часова свечано ће бити отварена изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције”. Изложба представља избор дела откупљених у периоду од 1961. до 1985. године са изложби „НОБ у делима ликовним уметника Југославије“, која се трајно чувају у фундусу Галерије Дома Војске Србије.
 
Обележавајући двадесетогодишњицу постојања Југословенске народне армије, Дом ЈНА у Београду покренуо је иницијативу за приређивање велике ликовне изложбе посвећене мотивима Народноослободилачке борбе и револуције. Изложба, реализована децембра 1961. године, подељена у три целине – сликарство, графику и скулптуру, окупила је велики број уметника са простора читаве Југославије и била је наградног карактера. Успех који је постигла био је подстицај да, бар како се тада чинило, изложба добије трајнији карактер, у виду манифестације „НОБ у делима ликовних уметника Југославије”, која ће се одржавати сваке пете године у Галерији Дома ЈНА у Београду.
 
Током година на изложби су учествовали следећи уметници: Ђорђе Андрејевић Кун, Даница Антић, Јован Бијелић, Мило Милуновић, Милан Цмелић, Оља Ивањицки, Бранко Миљуш, Цветко Лаиновић, Божа Илић, Петар Лубарда, Никола Мартиноски, Ангелина Гаталица, Ото Лого, Милош Гвозденовић, Милан Коњовић, Милић Станковић – Милић од Мачве, Петар Омчикус, Воја Станић, Мића Поповић, Мерсад Бербер, Емир Драгуљ, Халил Тиквеша и други.
 
Иако је након три и по деценије успешног постојања шестом изложбом завршен циклус изложби „НОБ у делима ликовних уметника Југославије”, Галерија Дома ЈНА је својим концептом рада и обележавањем важних историјских тема обезбедила учешће изабраних уметника свих генерација и свих стилских опредељења са подручја Југославије.
 
Манифестација је током свог трајања  изнедрила најтрајнија и истински вредна уметничка остварења на тему Народноослободилачке борбе и револуције, која данас чине нашу уметничку баштину,битну за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама након ослобођења.
 
У име Медија центра „Одбрана“ присутнима ће се обратити потпуковник Биљана Пашић, док ће изложбу отворити реномирани историчар уметности Никола Кусовац.
 
Током трајања изложбе од 3. до 25. септембра, огранизована су два стручна вођења 8. и 18. септембра у 13.00 часова, кроз изложбу води аутор изложбе Јелена Кнежевић, виши кустос начелник Галерије Дома Војске Србије.

Улаз слободан!
 
Email