09.08.2018


Припадници Медија центра „Одбрана“ у посети Народном музејуЗапослени у Медија центру „Одбрана“ предвођени директором те установе пуковником Стевицом С. Карапанџином посетили су данас Народни музеј у Београду, који је, након 15 година реконструкције, поново отворен за јавност на Видовдан, 28. јуна ове године.

Након што их је поздравила директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, они су, уз стручно вођење имали прилику да прођу кроз својеврсну рекапитулацију историје, културе и уметности нашег поднебља, и виде тек делић богатог фонда Народног музеја, који у својим депоима чува око 400.000 најразличитијих артефаката.

Обилазак сталне поставке припадници Медија центра „Одбрана“ почели су од археолошке збирке која обухва хронолошки распон од палеолита до античке грчке и доминантне римске културе и уметности. Начином излагања, дизајном и осветљењем акцентовани су феномени попут култура Лепенског Вира, неолитизација, појава најстарије металургије бакра, те значај и функције овдашњих римских провинција у структури Римског царства, с посебним освртом на порекло одређеног броја римских царева.

На првом спрату Народног музеја имали су прилику да виде средњовековне предмете – накит, керамику, иконе, фреске и копије фресака, богослужбене предмете и предмете примењене уметности, који на динамичен начин сведоче о узбудљивом животу Средњег века на тлу данашње Србије. Наиме, ту се нижу изложбене сале у којима је кроз десет тематских целина представљен период од средине раног Средњег века, па све до Првог српског устанка.

У другом делу изложбеног простора на првом спрату запослени у Медија центру „Одбрана“ могли су да виде Збирку српског сликарства 18. и 19. века, а затим и изложбени простор на другом спрату –дела страних уметника и део Збирке југословенског сликарства 20. века.

Нова музејска поставка настоји да уравнотеженим комбиновањем конвенционалног и иновативног, омогући отворени увид и у уметност и у прошлост. Кроз саму сталну поставку преплићу се резултати свих музејских делатности и активности, од истраживања и конзервације до интерпретације и едукације.

Стална поставка музеја обухвата велики хронолошки опсег – од далеког палеолита све до уметности 20. века. Организована је на три нивоа и простире се на око 5.000 квадратних метара. Пажљиво одабрани експонати, као и поставка у целини, сликовито и хронолошки воде посетиоца од праисторије до савремене уметности.
 
 
Email