30.07.2018


Обележен Дан санитетске службеУ Дому Војске Србије у Београду данас је приређена свечаност поводом обележавања 30. јула – Дана санитетске службе. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Министарства Одбране и Војске Србије, запослени у војном здравству и бројни гости.
 
Честитајући празник припадницима војног санитета, државни секретар Јоцић истакао је да се Министарство одбране, с министром Александром Вулином на челу, труди да сваким даном унапређује капацитете Војске Србије, а међу њима и војног здравства. Он је замолио припаднике војног санитета да још преданије раде, уверивши их да ће Министарство одбране учинити све како би им дало прилику да што квалитетније обављају свој посао.
 
– Немојте заборавити, ви сте битан стуб у здравству Републике Србије, рекао је државни секретар Јоцић- додајући да побољшањем услова рада војних медицинара добијају не само припадници Министарства одбране и Војске Србије него и цивилног друштва.
 
Обраћајући се присутнима, начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић истакао је да нас обележавање важних датума неминовно враћа у прошлост и увек представља прилику да искажемо захвалност онима без којих организована војнолекарска служба у садашњем облику не би била могућа.
 
– Велика имена војне медицине, на челу са првим начелником санитета др Емерихом Линденмајером, заслужни су за ову 179 година дугу традицију поверења у стручност војног лекара. Историја обилује великанима санитета коју су своје животе посветили војсци и медицини, а уверен сам да ће тако бити и убудуће- рекао је начелник Управе за војно здравство додајући да се војни санитет наше земље развијао и градио уз војску и државу, а статус војног лекара кроз векове одржаван је професионалношћу и свакодневном посвећеношћу послу који се с правом назива племенитом професијом.

Пуковник Јовичић изразио је уверење да ће и генерације које долазе, а пре свега кадети Медицинског факултета ВМА, чија четврта класа ове јесени стасава у санитетске официре, наставити успех претходника.

Према његовим речима, у години иза нас војно здравство суочило се с великим изазовима, али је и много тога учињено како би задаци свих медицинских, стоматолошких и фармацеутских служби које чине војно здравство били реализовани.
 
Email