15.05.2018


„Златна значка“ директору Медија центра „Одбрана“Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин један је од 53 овогодишња добитника „Златна значка“ коју Културно-просветна заједница Србије додељује већ 44 године за редом. Ласкаво признање за дугогодишњи допринос развијању културних делатности лауреатима је данас уручено на сцени „Раша Плаовић“ у Народном позоришту у Београду.

„Златна значка“  која је уручена директору Медија центра „Одбрана“ доказ је да је Дом Војске Србије у Београду постао незаобилазни део културног живота престонице.  

Директор Медија центра „Одбрана“ нашао се у друштву људи који су својим делима оставили неизбрисив траг у области културе попут владике Григорија, Светислава Гонцића, Арноа Гујона, Татјане Олујић, Миломира Марића, али и великог броја људи из Србије скоро свих нација као и Срба са скоро готово свих континената света.

- Заиста је велика част бити у таквом друштву. Ово је признање за тимски рад Медија центра „Одбрана“, јер је колектив на чијем сам челу састављен од изузетних професионалаца посвећених свом послу. Награду доживљавам као признање целом тиму за наш заједнички рад и драго ми је да је културно-просветна заједница Србије то препознала – рекао је пуковник Карапанџин.

У образложењу награде стоји да је пуковник Карапанџин са сарадницима учинио много на реафирмацији Ратничког дома, здања проглашеног за културно добро.

Број оних који под сводовима некадашњег Ратничког дома, а данас Дома Војске Србије долазе на изложбе, промоције и концерте сваке године се увећава, а прошла, са 90.000 посетилаца оборила је све рекорде.

Кућа на чијем је челу пуковник Карапанџин у претходне четири године све своје капацитете усмерила је на обележавање стогодишњице Великог рата, па је тако Медија центар „Одбрана“ објавио 30 књига на ту тему као и седам рукописа истакнутих српских војсковођа из тог периода, а које до сада никада нису објављени.

Круна настојања запослених у Медија центру „Одбрана“  да Дом Војске упишу на мапу културних установа Београда јесте „Галерија великана“ – 13 бронзаних спомен-обележја личности које су обележиле српску војну, уметничку, културну и духовну историју.

Осим пуковника Карапанџина, међу овогодишњим добитницима су културни посленици, драмски, ликовни и оперски уметници, новинари, писци, професори, научници, привредници и други заслужни појединци из Србије, региона и дијаспоре који вредно раде на очувању, ширењу и упознавању са свим тековинама културе Срба у матици и дијаспори,.
 
Жири, на чијем челу је био проф. Милован Витезовић, књижевник, а чланови Марија Бишоф, књижевник, професор, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, Олга Милојевић, менаџер у култури, и проф. Славенко Салетовић, редитељ, једногласно је донео одлуку да 53 културних личности у Србији ове године добију „Златну значку“ за дугогодишњи допринос развијању културних делатности, јер је свако од њих оставио неизбрисив траг на домаћој културној сцени.
Email